Пропагандната криза

печат
6bbb90b13bbc820866f35b326a27d923

Сякаш вече всичко е казано: властта е зло, държавната власт – абсолютно зло. Всеки ден го потвърждава. Очевидно е също, че корупцията не е „болест“ на държавността, а самата държавност. Само пълен малоумник не вижда причинно-следствена връзка между капитализма и неравенството. Само глупак или осъзнат мръсник продължава да твърди, че „бедните са бедни, защото са мързеливи“. Само патологичен оптимист (учтиво определение за кретен) смята, че с избори на някакви идеални управници всичко ще се оправи. Само злобен и самонадеян човек предрича, че с бутането на „незаконните“ коптори на циганите ще се възцари „ред и благоденствие“. Само болен мозък ражда мисли в подкрепа на съществуващото безобразие.

Като че ли няма нужда да убеждаваме хората, че „държавата не работи в интерес на обществото“, че богатите ограбват бедните. Не успяваме обаче да подтикнем същите хора към логичния извод, че държавата по същината си е неспособна да „работи за обществото“, а капитализмът да приеме форма, в която „всички да са богати“.

Изречени, и то отдавна, са истините за сегашното устройство на света. От варварщината не ни делят векове – едва през 1956 г. влиза в сила Допълнителната конвенция на ООН за премахване на робството. То обаче не е премахнато, останало е както в почти класическия си вид, така и под други форми. Защо го приемаме за непроменима даденост?

Отдавна е описано какво би могло да съществува на мястото на днешната система. Нещо повече – на битово ниво то вече съществува, макар и деформирано от натиска на закони, сковано от липсата на ресурс да се разгърне. Доказано е, че по мирен път всеобщо благоденствие не ще бъде достигнато. И пак всеки ден показва, че и най-малката свободна инициатива се посреща от „елитите“ на нож – ако не успеят да я попилеят веднага, тръгват да я подкупват, да я преиначат така, че да им пасне.

Какво още трябва да се случи, каква неволя да ни сполети и научи на нещата, които „на теория“ уж всички разбират?

ТРЯБВА ЛИ ДА ЗАСТАНЕМ НА САМИЯ РЪБ НА ОЦЕЛЯВАНЕ, ЗА ДА СЕ РАЗМЪРДАМЕ? •

Читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.