Протест пред гръцкото посолство в София

печат

и едно писмо до Алексис Ципрас

Нужно ли е първите загинали в гладна стачка политически затворници в Европа от много години насам, да са при управлението на „лявото“ правителство в Гърция?
По призив на гръцки активисти, 1 април 2015 г. беше обявен за ден на международна революционна солидарност с намиращите се в гладна стачка политически затворници в Гърция. Гладната стачка започна на 2 март 2015 г., като здравословното състояние на повечето от гладуващите затворници- революционери беше критично и имаше пряка опасност за живота им.
За да изразим нашата солидарност, организирахме символичен протест пред посолството на Гърция в София, където прочетохме и наше отворено писмо до министър-председателя Ципрас.

Ето и текста на писмото:

Г-н Ципрас,

в този текст не си поставяме за цел да се занимаваме конкретно с вашата личност или с факта, че Вие и вашата партия не изпълнихте предизборните си обещания и излъгахте „надеждите“ (справка: лозунгът от предизборната кампания на СИРИЗА „Надеждата идва“) на хората, които ви подкрепяха, надеждите на всички хора в Европа, които искат и се нуждаят отчаяно от радикална промяна.
От правителството на СИРИЗА се очакваше, че ще се опълчи на Тройката на международните лихвари – изнудвачи и грабители и ще постави началото на радикални социално-икономически промени в Гърция. Нищо подобно, вече трети месец наблюдаваме единствено отстъпление по всички основни въпроси, камуфлирано с празни приказки, екстравагантните изпълнения на Вашия финансов министър и обещания, че ще има купони за ток и „супа за бедните“…
Но тук не става въпрос за неизпълнените Ви обещания, а за друго – как е възможно, хора, които наричат себе си „Радикална левица“, дошли на власт, отричайки политиката на Меморандумите и капитализма по принцип, да използват репресивната машина на Държавата срещу политическите затворници, озовали се в затворите именно защото са се борили срещу тези пагубни за гръцкия народ политики?
Нужно ли е първите загинали в гладна стачка политически затворници в Европа от много години насам, да са при управлението на „лявото“ правителство в Гърция?
Какво толкова страшно искат затворниците, започнали на 2 март гладна стачка?
Да се сложи край на репресиите по политически причини, маскирани в гръцкото законодателство като „борба с тероризма“. Да се сложи край на варварските изолационни режими, използвани най-вече срещу политическите затворници. Да се освободи един тежко болен затворник, официално диагностициран с 98% инвалидност.
Избрахте в Европарламента от листата на вашата партия Манолис Глезос – човекът свалил от Акропола флага на нацистките окупатори. В същото време, подопечните Вам специални служби, работейки по методологията на Гестапо и НКВД, арестуват и вкарват в ареста съпруги и майки на политически затворници, скалъпвайки им обвинения в „тероризъм“! Май ще ви отива повече на следващите избори във вашите листи да има хора с имена като Айхман или Берия…
Трябва да знаете, че ако за Вас, полицията или кресливите буржоазни медии политическите затворници – социални революционери – са терористи, за нас те са Другари! Ако за вас са затворници, за нас са военнопленници. Пленници във войната срещу капиталистическото варварство и господството на класата на паразитите и лентяите над огромната част от човечеството.
Каквото и да се случи, какъвто и да е изходът от тази битка, в която нашите другари се сражават единствено със собствените си тела и силата на техния революционен дух, трябва да знаете, г-н Ципрас, че за разлика от други хора в други времена, Вас историята няма Ви оправдае! •

Без уважение:
Инициатива за революционна солидарност
Редакционна колегия на информационен портал „Без Лого“
София, 1 април 2015 г.

Искахме да връчим това писмо на представител на посолството на Гърция, но въпреки многократните ни позвънявания на звънеца на входната врата, никой не пожела да излезе и да го приеме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *