Протест против базите

печат
12 ноември 2005, София

На 12.11.2005 г. се състоя протестно шествие-митинг против предстоящото разполагане на американски военни бази в България. Участниците бяха около 200 души, като по протежение на шествието се включиха още хора. Общо взеха участие около 400 души. Началото беше в 11 часа от НДК, колоната се отправи по бул. “Витоша”. Отпред се движеха хора от лявото движение „23 септември”, зад тях се движеше микробус с озвучителна уредба. Шествието стана и повод да се изрази солидарност със задържаните през нощта и зверски пребити от полицията двама активисти от „23 септември”. След буса се движеше блокът на БНС от около 30 души със знамена. Основната група от възрастни хора беше в средата. Не липсваха и неизбежните снимки на Сталин, Ленин и сие. Шествието завършваше с блока на анархистите, наброяващ около 60 души. Заедно с техния блок преминаха и хората от “Храна, не оръжия”, “въоръжени” с тарамбуки и придаващи много готин дух на протестта.

Полицията се движеше в кордон покрай шествието, като в началото и в края се движеха полицейски джипове и коли. Имаше няколко камери в ръцете на ченгетата, като не липсваше и дежурният, цивилен “оператор”. Журналисти не липсваха, като правеше впечетление, че са дошли предимно кабелните телевизии, БНТ и десетина фоторепортери. Между журналистите беше и един “кореспондент” на американско радио, който правеше интервюта с активисти. Всички те снимаха основно анархо блока, който беше и най-активен. Скандираха се различни послания. “Днес военни бази, утре масов гроб”, “Буш фашист, световен терорист”, “Всички политици в Кербала”, “Долу всяка власт”, “Солидарността между хората е нашето оръжие срещу властта” много други.

Интересен момент бе, когато на един балкон на “Солунска” беше разпознат Евгени Дайнов. Възрастен гражданин го нападна с думите “Какво гледаш? И теб те направиха професор същите тези!” Трябваше да се намеси човек от анархистите, за да успокои разярения човек. Пред театъра от едната страна застана анархоблокът, а от другата – БНС. Така негласно беше показано, че двете групи искат да се дистанцират една от друга. На импровизирана трибуна се изказаха представители на групите и организациите в шествието. Думата взе и човек от анархоблока, който заяви, че анархистите са дошли в протест срещу всяка форма на военнщина, включително руската такава. Така даде ясно да се разбере, че “това не е митинг от любов към Русия”. Отново беше разказано за произвола и терора на полицията срещу двете момчета. По този повод куките бяха “поздравени” с “Ченгета прасета”. Хората от “Храна не оръжия” бяха приготвили суха храна, която раздаваха безплатно.

Беше отправен апел към всички, които искат да дойдат след това пред 3-то РПУ, където все още продължаваха да бъдат затворени Владо и Стефан, активистите от “23 септември”. Анархистите се отправиха към районното. Митингът приключи към 13:30 ч. Нямаше провокации и инциденти. Няма и задържани. •

Свободна мисъл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *