Протести в Китай

печат
На 28 юни се разразиха бунтове в Уенган, севороизточен Китай. Няколко хиляди души изметоха регионалния полицейския участък и друга правителствена сграда. Според очевидци има 150 ранени и един смъртен случай. Вълненията са по повод смъртта на 16-годишно момиче, извадено от реката седмица по-рано. Полицията го обявява за самоубийство, но по много интернет форуми се изнасят данни, че непълнолетната е била изнасилена и убита. Полицията се опитва да предпази основния заподозрян, който е от семейството на високопоставена личност.
Чичото на жертвата, който оспорва резултатите от разследването, е бил пребит до смърт – от полицията, според съселяните му – и умира на 28 юни. „Тъй като чичото преподаваше в едно местно училище, десетки ученици отидаха да искат сметка на полицията – разказва един от съселяните. – Тогава започнаха да ги бият. След това те опожариха помещенията и колите на полицията.” В същия момент към средношколците са се присъединили нови 10000 разярени граждани. През нощта пристигат около 200 души от силите за сигурност, а телефонните комуникации са прекъснати.
„Държавните служители са се превърнали в предпазен чадър на злодеи и гангстери. Богатите и управниците могат да нарушават закона без никакво угризение на съвестта, докато обикновените хора са без пари и едва връзват двата края с изработените средства”, споделя бащата на момичето.
Местен жител, г-н Уанг, съобщава: „Чичото на Ли беше пребит до смърт, както и други, които апелираха за случая пред властите. Вече дори не знаем броя на смъртните случаи. Няколко десетки ученици също са сериозно ранени от побоищата.”
Друг местен жител, г-н Лю, каза: „Група студенти с плакати отиде пред кметството да търси справедливост, но никой не им отговори. Тогава те се отправиха към полицейския участък. Там полицаите използваха електрически палки, за да бият учениците. Когато местните жители чуха за това, се втурнаха да помагат на студентите, като изпочупиха няколко десетки полицейски коли, а после запалиха и огън в полицията.”
Г-н Уанг отбелязва: „Пожарната беше също наобиколена от гражданите и не ґ разрешиха да влезе. Режимът видя най-накрая какво представлява истинската сила на народа, или както гласи старата мъдрост „Ако хората не ги е страх от смърт, можеш ли да ги плашиш с нея?!”
Според местни жители управата и полицията вършат незаконни действия и полицията партнира на гангстерите и мафиотите, за да тормозят, потискат и арестуват хората на своя глава, като хората няма на кого да се оплачат.
Лию твърди: „Много момичета бяха убити по този начин и заподозрените бяха пускани. Никой не беше хванат. Режимът често помага на местите гангстери да се потулват тези престъпления. Има вече много такива случаи.”
Г-н Янг споделя още, че „корупцията в местната минна индустрия доведе до замърсяване и недостиг на вода, така че вече нямаме дори вода за готвене. Всеки, който направи оплакване за това, бива арестуван.”
По материали от Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *