Против войната в Украйна

печат

Война на войната! Нито капка кръв за „нацията“!

Анархистическа декларация

Битката за властта между клановете на олигархията в Украйна заплашва да се превърне във интернационален въоръжен конфликт. Руският капитализъм се опитва да преразпредели властта в рамките на украинската държава, в изпълнение на своите стари имперски и експанзионистки амбиции в Крим и Източна Украйна – региони, в които той има важни икономически, финансови и политически интереси. В контекста на неминуемата криза в Русия, режимът на Путин се опитва да възбуди руския национализъм, за да отклони вниманието от утежнените социалноикономически проблеми на трудещите се: мизерни заплати и пенсии, разпад на здравеопазването, образованието и на другите социални услуги. В бурята на една агресивно-националистическа политика е по-лесно да се установи авторитарна и корпоративна власт, основаваща се върху най-реакционните „ценности“ и репресивни политики.

В Украйна острата политическа и икономическа криза доведе до бясна конфронтация между „новите“ и „старите“ олигархични кланове, и за пръв път използва ултранационалистическите и крайно десни формации, за да бъде извършен превратът в Киев. Политическият елит в Крим и Източна Украйна, който няма намерение да дели своята власт и богатства с новите ръководители в Киев, се обърна за помощ към руското правителство.

От двете страни (руска и украинска) прибягнаха до националистическата истерия. Резултатът е въоръжени сблъсъци и кръвопролития. Западните сили имат своите собствени интереси и аспирации и тяхната намеса в конфликта може да го превърне в една Трета световна война.

Господата от различните войнстващи клики тласкат нас, обикновените хора, наемни работници, безработни, студенти, пенсионери… да се бием за техните интереси. Те искат да ни дрогират с техните националистически наркотици, изправяйки ни един срещу друг, за да забравим собствените си нужди и интереси. Ние нямаме нищо общо с техните „нации“, когато трябва да решаваме други неотложни и жизненоважни проблеми: как да свържем двата края в една система, която те създадоха, за да ни потискат, грабят и да ни поробят.

Няма да се поддадем на националистическата интоксикация! По дяволите техните държави и „нации“, техните знамена и речи! Това не е нашата война и ние няма да участваме в нея, за да плащаме с кръвта си техните палати, банкови сметки и удоволствието да се разполагат удобно в креслата на властта! И ако господата от Москва, Киев, Лвов, Харков, Донецк и Симферопол започнат тяхната война, нашият дълг е да се съпротивляваме с всички средства!

НЕ НА ВОЙНАТА МЕЖДУ „НАЦИИТЕ“ – НЕ НА МИРА МЕЖДУ КЛАСИТЕ!

Революционна анархосиндикална конфедерация в Русия МАТ

Федерация на анархистите от Молдавия,

Социалреволюционна фракция от Украйна,

Интернационалисти от Украйна, Русия, Литва, Молдавия и Израел.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.