Референдумна мода

печат
Политиците имат причина да мразят пряката демокрация. Когато хората сами се произнасят по обществено значими въпроси, от посредническите услуги на политиците няма нужда. Те остават без работа, без държавно гарантирани доходи от джоба на управляваните граждани, както и без възможностите да припечелват, като покриват далаверите на приятелските си фирми.
Но ето че у нас отгледаха нова порода референдуми, чиято популярност сред избирателите е минимална, но пък дават купища възможности за самореклама и поводи за безкрайни лакърдии в парламента. Не всички партийни централи се усетиха за сладкото и мекото, искаха са се уверят – и положиха усилия за което, – че прочутият „вокс попули“ ще е наистина безопасен за тяхното рахатуване, за тяхната роля на „компетентни“ по актуалните въпроси на живота, вселената и всичко останало. Политиците откриха нов начин за пропаганда, нова методика за масово баламосване.
И сега се точат лиги, пардон, събират подписи, за множество допитвания до народа: тютюнопушене, брой депутати, Велико Народно събрание…
НЕ, БЛАГОДАРЯ!
Ако управляващите чак толкова ламтят на направят нещо полезно, защо не пръснат десетките милиони за повече достъпност на средства за отказване от пушенето (от никотиновите инхалатори, познати като „електронни цигари“, до никотинови дъвки и хапчета за отърване от тази зависимост, съпоставима с хероиновата)? Но вместо това предпочитат забрани и насъскване на едни групи от населението срещу други. Тъй де – разделяй, насаждай глупост и владей до пръсване!
Ако политиците наистина искат да знаят какъв е оптималният брой депутати, министри, чиновници, ченгета, банкери, предприемачи, застрахователи, мутри, сводници и други от този сорт персонажи, верният отговор е очевиден – нула. Защото без тези категории напористи паразити материално осигурен достоен живот ще има за всички и за всеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *