Революция = насилие? Не съвсем.

печат
За „елитарното” мислене хубавите неща ги правят винаги другите, а лошите се случват винаги на теб

Промяна ще има, когато политикът го няма, манипулацията спре, собствеността изчезне.
Как по-точно това ще стане от само себе си?
Отмъщението срещу този, който краде, лъже и използва своя народ е заслужено и справедливо.
Човек, който се нарича анархист, а говори против или за невъзможността на социалната революция – това се нарича оксиморон.

Много модерно, обаче, е разбирането, че хората не са достатъчно развити за едно безвластническо общество. Те са неосъзнати, безидейни, апатични, негодни, ограничени, достойни единствено за презрение. Да, ама ние друг народ нямаме! Затова те се затварят в своя си свят и чакат имагинерният им народ да се появи, за да промени също толкова презирания свят. Смеят се на думата революция, пият бирата и мислят, че времето само ще дойде – т.е. нещата ще еволюират по-естествен начин.

Много е удобна позата на елитарното мислене – хем си “активист”, хем си над тези неща.
Ако революция ви звучи прекалено, ще го нарека по-деликатно – насилствено справяне с проблема. Но дали е насилствено, ако просто народът взима това, което му принадлежи по право – възможността сам да управлява своя живот, един вид отмъщение за това, което е търпял в продължение на хилядолетия.

Справедливост? Какво посправедливо от това да отмъстиш на използвали, лъгали и ограбили своя народ? „Но то става легитимно и легално!” Интересно как няма да е „легитимно и легално”, при положение, че тези хора създават правилата на света, в който живеем.
Как е възможно крадците да раздават правосъдие, в името на мира да се започват войни, лъжците да говорят за истината, удрящите да ни казват, че трябва да си обръщаме и другата буза?

Свят не се променя нито с голи приказки, нито с безпочвени действия. Ако някой си въобразява, че без всякакво отмъщение ще стане каквото и да е, дълбоко се е объркал. Има ли по-голямо престъпление от това да ограбиш, излъжеш, използваш и умъртвиш съзнанието на своя народ, чийто живот ти държиш в ръцете си?

Нима не е справедливо такъв човек да получи своето наказание?
Говори се, че ние еволюираме към по-добро, към по-съвършено общество. Реално обаче светът винаги е живял „силните за сметка на слабите”, тъй като „е, как, ние така сме си устроени – природа!” – на хората винаги се е гледа като на животни, за това и обществото ни има животински характер. Слушаме господаря и си мълчим. Промяната се състои в пускането на листче в кутийка през определен период от време. После си продължавай да си пълзиш.

„Но те хората ако искаха, щяха да променят нещата” – на хората са им сложили електронния нашийник от телевизора, кредитите, които им се налага да теглят, рекламата, която им бърка в мозъка и ги убеждава, че с новия продукт ще водят щастлив живот. Промяна ще има, когато политикът го няма, манипулацията спре, собствеността изчезне. Как по-точно това ще стане от само себе си?

Отмъщението срещу този, който краде, лъже и използва своя народ е заслужено и справедливо.
Който иска да си чака еволюцията и да си сади цветята. Аз няма. •

А.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *