Сириза продължава с репресиите и провокациите срещу анархистите

печат

От сутринта на 12 ноември 2015 г. в Гърция започна невиждана досега вълна от репресии. Още в ранните часове, в деня на общонационалната стачка, гръцката полиция нахлу в квартирите на петима студенти, живеещи в атинския квартал „Агида Параскеви“. И петимата са арестувани по Европейска заповед за задържане и екстрадиране, издадена от властите в Италия.

Шокиращото в случая е, че единствените обвинения срещу тях са във връзка с първомайска манифестация в Италия тази година. Италианската полиция им е взела показания на следващия ден, 2 май, в едно кафене в Милано и ги е освободила.

Такова съдебно преследване на студенти от друга страна членка на ЕС, прилагането на процедурата за европейска заповед за арест в рамките на ЕС, както и поводът за задържане – участие в първомайски протест, е невиждана досега мярка. Прекратяването на тази крайно репресивна процедура не касае само петимата студенти, а правата на всички хора и правото им да участват в политически събирания.

Рано тази сутрин, всички ние, политически активните граждани, в това число приятели, познати и роднини на арестуваните студенти, се събрахме пред сградата на общината на „Агида Параскеви“, с искания за незабавно прекратяване на съдебното преследване срещу тях, за незабавното им освобождаване и отмяна на заповедта за екстрадирането им в Италия. •

Прессъобщение на Общо събрание на гражданите на „Агида Параскеви“

Превод за Без Лого: П-16

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *