Социализъм, комунизъм…

печат

Нито в СССР, нито в България досега е имало социализъм, камо ли комунизъм

Бика за рогата – нито в СССР, нито в България досега е имало социализъм, камо ли комунизъм. По определение социализмът е строй, в който всеки получава според труда си и дава според способностите си. При социализма фабриките са на работниците, земята е на селяните, властта е в народните събрания по места. Съществуват ли преобладаващи парично-стокови отношения, дума не може да става за социализъм. Съществуват ли класи, които по мястото си в управлението и в отношението си към собствеността не са равнопоставени, пак не е социализъм. Това си е капитализъм – нека бъде „мек“, нека бъде „социален“, но е капитализъм.

При социализма няма нужда от репресивни органи, и то подчинени на един властови център.

Просто марксистите от самото си начало харесват думата „социализъм“ и я издълбават върху собственото си творение – държавният капитализъм, за което получават доста критики още от Бакунин.

С комунизма нещата са още по-категорични. Комунизъм е строй, при който не съществуват класи, не съществува държавност, всеки дава според възможностите си, а получава според потребностите си. Това описание по никакъв начин не пасва на практиката в страните, набедени за „комунистически“. Там е имало – и има! – пари, съществува класово разделение, налице е силна централизирана държава с много упълномощени и въоръжени до зъби репресивни институции.

Имало ли е тогава социализъм и комунизъм някога? Да. В най-новата човешка история, като започнем с кооперациите в България, островчета социалистически инициативи, но преди 9 септември 1944; островът крепост Кронщад, разгромен през март 1921; комуните в Украйна 1919-1921 и Испания 1936-1938. Има и много други примери, но всичките премълчавани или оклеветени, за да може гладко да тече пропагандата на „антикомунизма“, често съпровождана със скърбене за „избития елит на нацията“, при все че онзи „елит“ е лика-прилика с БКП чорбаджиите, а още повече прилича на днешния мутренски;

Откъде тогава тръгва тази лъжа, това проституиране с термини?

Първо Ленин решава да се разграничи от социалдемократите, съвсем справедливо определяйки ги като буржоазни подлоги, и кръщава партията си „комунистическа“. На опасенията, че така народът ще бърка партията му с анархистите, отговаря: по-добре с тях, отколкото с лайната. След това умело използва комунистическите идеали за демагогия срещу самите анархисти и целите народи на Руската империя. Междувременно, като изтъркват понятията „социализъм“ и „комунизъм“, той и неговите наследници омърлят тези идеи до такава степен, че да предизвикват у масите емоционално отвращение. Досущ кукувица – всяко посетено от нея гнездо остава насрано.

По-късно и Западните пропагандисти наричат болшевишките диктатури „комунистически“. Със същата цел – дискредитиране на идеите за свобода, равенство и справедливост. По същия начин турят Хитлер, Мусолини и Сталин в графата „тоталитаризъм“, а за „авторитаризъм“ обявяват Франко, Пиночет, днешна Саудитска Арабия. Един вид отделят „чуждите“ кучи синове (лошите) от „своите“ кучи синове (добрите), макар че разликата в жестокостта на всички изброени одеве режими е минимална и предимно количествена. При това за кратко Сталин е съюзник, та повече му пасва „комунист“, отколкото „вожд на социалистическа държава“, понеже Хитлер пък е вожд на националсоциалистическа. Сакън електоратът, данъкоплатците и мобилизационните резерви за пушечно месо да се не объркат нещо и да не разпознаят в собствените си общества похватите на „комунистите“ и „социалистите“. Това би било възмутително за държави с „демократичен“ имидж!

Затова днес, когато чуем „антикомунизъм“, това изобщо не означава нещо добро. А чуем ли „социализъм“, нека се огледаме има ли в него „по-равни от равните“, въртят ли се пари, патрулират ли ченгета, пълнят ли се затворите. Ако всичко това става, значи реален социализъм няма, налице е поредната победна обиколка на сияещата от успеха си голяма и нагла Лъжа.

Докато тя ликува, на всички нормални хора ще е криво. •

Васил Арапов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.