СРЕЩАТА НА НАТО В СОФИЯ: Не на базите

печат
Какво се случи около неофициалната среща на НАТО в София? Защо на 25.04.2006, не можехме да стигнем от попа до кръстовището на България и Витошка, без да ни спрат пет куки, да заобикаляме по 15-сантиметрови “проходи” и накрая на всичкото отгоре да ни питат какво точно снимаме пред посолството на Израел? Защо майката с количката не може да разходи бебето из парка, а трябва да го трътка из смога на околните задръстерии? Защо районът около НДК е отцепен все едно е местопрестъпление? Защо и как вечерта на 27 април осем души с един обикновен надпис на гърбовете “НАТО ВЪН” и две листовки се оказаха „опасни терористи“ и застрашиха живота на тулупите от срещата на НАТО в София?

Вечерта на 27 април осем души с един обикновен надпис на гърбовете “НАТО ВЪН” и две листовки застрашиха живота на тулупите от срещата на НАТО в София… Един надпис и две листовки бяха сметнати може би за терористичен акт и неразрешен протест и затова бяхме спряни с викове “Ей, спри ги тия бе!”, “Я стойте тука бе!”, “Спирайте като ви казваме бе!” и натикани в един вход на бул. “Витоша” до McDonalds, за да ни бъдат записани имената и адресите и иззет взривоопасния надпис.

“Терористичният акт” започна от фонтана на площад “Славейков” по “Граф Игнатиев” и стигна до бул. “Витоша”. Там бяхме спряни с викове и набутани в един тъмен вход, за да ни запишат данните за “обичайна проверка на личните документи”, както се изрази капитан Петков от 9-то РПУ. Накараха ни да си махнем направените с тиксо на гърбовете на дрехите ни взривоопасни букви, докато много от хората, които видяха “залавянето на терористите” останаха възмутени.

Въпреки всичко продължихме, макар и без надписа, да раздаваме опасните листовки, като разказвахме как полицията смело се е справила с 8 млади терористи…

Може би се чудите как осем души застрашават срещата на НАТО… И аз се чудя, но явно това е демокрация – да ти бъде отнето правото да изразиш мнението си, дори и по такъв мирен начин.

Това беше втората спонтанна акция след като в нощта на понеделник срещу вторник НДК беше издраскано с анархистки графити срещу НАТО на български и английски.

След това, на ул. „Иван Асен II”, малко преди кооперация „Царевец”, анархисти и еколози украсиха сградата до Орлов мост с черен транспарант с надпис „НАТО – убийци! Вън от Балканите!”

Съжалявам, че нямаме снимки, но акцията стана спонтанно, от онзи тип протести, които всеки един от нас може да направи, за да не се питаме после “защо никой не направи нищо”.

Местопрестъплението

Скъпи – ахъм – евтини сънародници,
За колко точно ст’инки – ахъм – копейки – ахъм – евроцента кирливи продадохме свободата си, която за пореден път ни беше подарена от международното положение през 1989, вместо да бъде отвоювана дълго и многократно преди това? Или точно защото откъдето дошло, там и отишло?

Защо на 25.04.2006, не мога да стигна от попа до кръстовището на България и Витошка, без да ме спрат пет куки, да заобикалям по 15-сантиметрови “проходи” и накрая на всичкото отгоре да ме питат какво точно снимам пред посолството на Израел? Защо майката с количката не може да разходи бебето из парка, а трябва да го трътка из смога на околните задръстерии?

Защо районът около НДК е отцепен все едно е местопрестъпление? Кого чакаме да го разкрие? Докога ще чакаме дежурният синоптик да ни каже какво е времето навън?

Сега да ви кажа какво е престъплението. Нарича се престъпно бездействие. Ганювско, тъпо, овчо, ибрикчийско бездействие. Докато комшиите на юг показаха с бомби и сопи пред 5000 ченгета колко обичат оная американска мастия и нейните стопани, ние се почесваме, дремем и се питаме кой ще направи нещо и кой ще организира нещо.

То е ясно, че няма нищо “организирано”, на което да не трябва да дзяпаш в устата самозвани лидери с посрани задници, ами що не вземете по един картон, турете му една дръжка, напишете на него какво мислите за д-р Райс и американските бази и идете някъде, където ще ви видят. С приятели – още по-добре, а и по-весело. Да, вие. Официално сте поканени. В удобно за вас време. Снимайте се и ни изпратете снимките или ги качете в интернет на http://bulgaria.indymedia.org.

Да не се питаме после “защо никой не направи нищо”, а “защо аз не направих нищо”. Пък дано се подкваси пустата ни чорбалива свобода найсетне. •

Софийски анархисти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.