Убийство на активисти в Русия

печат
Станислав Маркелов
Станислав Маркелов

На 19 януари 2009 година руската държава и неонацистките банди за пореден път показаха откровено и брутално каква е по същността си системата в Руската „федерация“ и какво значи нагледно „национал-болшевизъм“. На този ден брутално бяха убити от неизвестни все още убийци адвокатът и активист Станислав Маркелов и Анастасия „Скат“ Бабурова, журналистка, активистка и анархистка, близка приятелка на другарите от Автономно действие.

Когато са застреляни, Маркелов и Бабурова се връщат от пресконференция за освобождаването на полк. Юрий Буданов, изнасилил и убил чеченското момиче Елиза Кунгаева. С помощта на Маркелов, Буданов е вкаран в затвора за 8 години, но е освободен предсрочно. Маркелов е ангажиран в последно време със защитата на много мирни чеченски семейства, пострадали във войната, както и с убийствата и задържанията на антифашисти в Москва и Петербург. В изявлението на Автономно действие по случая пише: „Ние не знаем кой беше този, който насочи оръжието към Стас – следите могат да отведат до някои военнопрестъпници, които той вкара в затвора, биха могли да бъдат и хора, свързани с корпоративни престъпления, биха могли да бъдат и нацисти, много от които Стас също вкара в затвора. … Знаем със сигурност, че Настя имаше лошия късмет да бъде на грешното място в грешното време. Убие­цът я застрелва в главата в опит да се отърве от свидетели или просто да избяга – някои свидетели твърдят, че Настя се е опитала да арестува убиеца. Освен това Стас умира на място, а Настя умира в болницата няколко часа по-късно.

Настя учеше във вечерния курс на журналистическия факултет на Московския държавен университет. За кратко работи в „Известия“, но напуска и след това работи като журналист на свободна практика. През последните няколко месеца тя пишеше предимно за критично настроения към властта вестник „Новая газета“, най-вече по проблема с крайно десните.

Настя беше анархист и беше ангажирана в безброй активистки проекти. Беше ангажирана в борбите срещу репресията като акциите на солидарност със затворените френски активисти Иван и Бруно и по-късно през тази година – акцията за солидарност с Тарнак. През последната година тя взе дейно участие в опитите за защита на обществената спалня в Ясни проспект, населена с бежанци от конфликтните региони на Кавказ, срещу насилственото отнемане на сгради от страна на УФСИН (Руската федерална затворническа администрация) – в тази акция Настя беше арестувана. … Настя помагаше също за написването на последния брой на нашето списание „Автоном“. Тя се присъедини „официално“ към Автономно действие само един ден, преди да бъде застреляна.

… Настя се занимаваше с физически спортове като скачане с парашут и беше добре тренирана в бойните изкуства. Тя никога не излизаше невъоръжена, но нейният нож не можа да я спаси от огнестрелното оръжие.“

Още на следващия ден след убийството, на 20 януари се провеждат протестни шествия в Москва, Петербург и столицата на Чечения, Грозни.

В 12 часа московчани – правозащитници, адвокати, левичари, либерални активисти, анархисти, неформали, участници в различни социални движения, еколози – общо около 400 души се събират на мястото на убийството и поставят цветя. Скръбната акция е „охранявана“ от милиция и няколко автобуса с ОМОНовци (руските „спецчасти“), но те не се намесват.

Анархистите и антифашистите се отправят на неразрешено шествие с възгласи „Фашистите убиват, властите прикриват!“, „Няма да забравим, няма да простим!“, „Фашизмът няма да мине!“, „Нашето отечество е цялото човечество“ и други. Арестувани са няколко души. Анархистите и антифашистите раздават листовка с текст, обясняващ причините за убийството на Маркелов и Бабурова.

От 20 до 28 януари се провеждат шествия в Санкт Петербург, в чеченската столица Грозни, където дейността на Маркелов е особено известна, в Тюмен, Барнаул, Новосибирск, Нижни Новгород, Хабаровск, Самара, Екатеринбург, Уфа, Перм, Биробиджан, Омск, Ижевск, Ноябрск (Ямало-ненецкия автономен окръг), Иркутск, Киров, Лвов и други градове с искане за наказание на преките и косвени убийци на активистите Станислав Маркелов и Анастасия Бабурова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.