Учредена е федерация в Гърция

печат

de0cd6e7845e39245775537d0cad76e1На 3-4 октомври 2015 г. в гръцката столица Атина се проведе учредителната конференция на Федерация на анархистите в Гърция. В резолюцията, приета от делегатите, четем:

Живеем във времена, когато анархистическата пропаганда може и трябва настъпателно да разпространява социално-класовата борба, която единствена може да доведе до социално освобождение.

Вече трябва да бъде пределно ясно: анархистите или ще се организират, координират и действат съвместно, или ще изгубят.

Конгресът приема План-програма от 21 точки, някои от които са:

Публично представяне на Федерацията с големи плакати и транспаранти по време на традиционните демонстрации, като тези за 1 май или 17 ноември, както и на протестите срещу Меморандумите.

Способност на Федерацията да реагира в извънредни ситуации и кризисни моменти за политическата система.

Образуване от организацията на мрежа от хранителни кооперативи, които да покриват непосредствените нужди на членовете и да помагат на нуждаещи се хора.

Използване на асиметрична тактика, която да бъде максимално ефективна – минимум ресурс за максимален политически ефект.

Подкрепа за всички солидарни самоорганизирани инициативи, местни борби и работнически протести.

Търсене на връзки и сътрудничество с анархистически организации от Балканите, Средиземноморието, Европа и Света.

Ясно присъствие на Анархистката Федерация в политическото пространство, с характерен начин на действие в различни ситуации, който да подчертава и пропагандира анархистическите методи в борбата.

Освен срещу централизирания политически режим, организацията ще води борба във всяка една сфера на обществения живот, като ще се стреми на формулира конкретни алтернативи.

Фокусиране на дейността и целенасочена пропаганда сред младите хора, в училищата и университетите.

Пропаганда по работните места, по кварталите.

Конфронтация срещу фашистко-расистката пропаганда и действия. Пропагандиране на класовото единство между обикновените гърци и мигрантите.

Съпротива не само срещу гръцката държава и местната буржоазия, но и срещу транснационалните и империалистически структури като ЕС, НАТО и МВФ. Международна революционна солидарност между всички потискани и експлоатирани хора, където и да се намират по света.

Засилване на политическата конфронтация срещу Левицата и всяка друга сила, която поддържа илюзиите за класово сътрудничество или някаква алтернатива в рамките съществуващата държавна система и капитализма.

Пропагандиране на идеята и полагане на усилия за създаване на масова, анархистическа, класова, синдикална организация, която да води социални борби с крайна цел Революцията, Комунизма и Самоуправлението.

Инициатива за образуване на Анархистическа Федерация:

Атина: Група „Анархисти за социално освобождение“, „Анархистки колектив „Триаделида“, Анархистки колектив „Неа Филаделфия“, Анархистки колектив „Кат Одон“, Анархистическа група „Кенос Киклос“, Анархистическа група „Рубикон“

Солун: Анархистки колектив „Ано Триско“, „Либертарна Инициатива Солун“

Ираклион, о-в Крит: Анархистки колектив „Октава“

Патра: Анархистки колектив „Ничия земя“ •

Превод от гръцки:

екип на Без Лого

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.