Уикилийкс в Биволъ

печат

На адрес www.bivol.bg нашите приятели и читатели, които ползват интернет, могат да намерят сайта „БИВОЛЪ Съ рогата напредъ“. Неговите организатори във Франция са се договорили с Уикилийкс (Асанж) за превод и възпроизвеждане на всички „секретни“ документи на Държавния департамент на САЩ, които се отнасят за фигури от политическите, финансовите и икономическите „елити“ у нас. Те представляват доклади и шифрограми на редуващите се американски посланици в София и са построени върху сведенията на „добре осведомени“ източници от тяхната агентура в Република България. Единственото условие, което Асанж им е поставил, е едновременната публикация на документите в превод и в оригинал, за да има контрол и избягване на манипулации на текстовете.

Сайтът има 7 (седем) рубрики на български и една на английски. Българските рубрики са „Б“ като Бивол, където се представени най-важните материали от останалите шест рубрики: ПОТЕРЯ (разследвания), НА ПРИЦЕЛ (коментари), ОКОТО НА БИВОЛА (анализи), РОГА И КОПИТА (хумор и сатира), ИЗ СТРАНСТВО (новини от чужбина) и Уикилийкс България, в която рубрика са публикувани вече преводите на около 10% от около 1600-те документи на държавния департамент и спецслужбите на САЩ, отнасящи се до българските афери, „бизнес“ дела, мафия, организирана престъпност и връзките им с политическите „елити“ (включително премиерите, президентите, партийните лидери и другите отечествени гангстери).

По наша преценка четивото на сайта е важно за разбиране на обществото, в което живеем, и за по-доброто ни информиране, тъй като нашата окаяна, цензурирана и зависима журналистика е затлачила всички извори и по-скоро дезинформира своите жертви. За тези от нашите читатели, които не могат да ползват интернет, от следващия априлски брой в „Свободна мисъл“ ще открием „Страница“ или „Колона на „Бивола“, в която ще публикуваме частично или изцяло най-важните от наша гледна точка документи и материали на сайта. Както личи от следващата кореспонденция, вече имаме съгласието на неговите автори за тези публикации.

Уважаеми господин Чобанов,

Следя публикуваните в рубриките на „Бивол“ материали (преводни и оригинални) почти от началото на създадената ваша медия. Мисля, че досега в нито един от 2000-те вестници и списания, около 500 радиа, стотина „национални и регионални телевизии“ и неизвестен брой електронни медии, търсещият истината за „така създалото се ново общество на пазарната демокрация“, приемник и наследник на 45-годишната диктатура на държавния капитал, олицетворяван от номенклатурата на БКП, не ще може да я намери. Отрадно впечатление прави вашият Бивол, който, надявам се, няма да позволи да бъде опитомен с подкупи или заплахи да му счупят рогата. Поради това се обръщам към вас с молба за разрешение да ползваме частично, в резюме или интегрално вашите публикации в ежемесечния вестник на анархистите от БГ-„република“ – „Свободна мисъл“, в специална „колона на Бивола“. Заедно с това, при всяко ползване, ще съобщаваме източника, авторите, датите и т. н. Приемете нашите предварителни благодарности.

Поздрави,

Георги Константинов

Здравейте, г-н Константинов.

Сигурно не помните как ме приютихте преди 22 години във вашия дом в Chatillon? За което съм Ви изключително благодарен. Благодаря за признанието на нашата работа и имате карт бланш да публикувате наши материали, ако цитирате източника.

С уважение

Атанас Чобанов

Редколегия на СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *