В памет на Хауърд Зин

 ПОЧИНА АВТОРЪТ НА „НАРОДНА ИСТОРИЯ НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ“
През тази седмица един голям мислител и интелектуалец напусна този свят. На 27.01.2009 г. от сърдечен удар почина левия политически активист и историк Хауърд Зин. Зин беше от най-авторитетните историци на САЩ, уважаван от прогресивно мислещите хора. С увлекателния си начин на разказване и научно издържан подход, с радикалния и критичен поглед над сериозни теми, както и теми не засягани от други, той спечели уважението и вниманието на световната общественост.
Най-популярен е историческият му труд „Народна история на Съединените щати“. След него историята на САЩ вече не се възприема по същия начин. Книгата е публикувана за пръв път преди четвърт век. Оттогава досега не спира да печели нови читатели и да се преиздава.
Животът на Хауърд не е лесен, но е интересен. В различни периоди е бил и работник на корабостроителница, и пилот на бомбардировач по време на Втората световна война. Младежът отива да се бие срещу застрашаващия света нацизъм, но си спомня с тъга, че не се е замислял за хората, които убива, защото са далече, не се замислял, че войната вече е спечелена и това са безумни убийства.
Записва се в Университета в Колумбия, благодарение на закона за право на обучение за служили във войската. Защитава докторска дисертация. Активен е в движението за граждански права и много други борби за социална справедливост.
Негова прекрасна лекция за Ема Голдман можете да прочете в архива на “Свободна мисъл“ от юли 2005. Разказвайки за запознанството си с труда и творчеството на Ема Голдман, той не крие симпатиите си към анархизма:
“Когато започнах да преподавам в Бостънския университет, между другото, отидох на традиционния прием на нови членове на факултета, който винаги е много скучен. Та на този прием си сърбам шери с друг нов член на факултета и си приказваме, както може да се очаква, кой къде ще преподава. Той щеше да бъде в катедрата по философия, аз щях да бъда в катедрата по политология. И тогава той ме пита: „А каква е твоята политическа философия?“ Такива неща не се питат, защото аз поне не знам някой от катедра по политология някога да е имал политическа философия. Това не е „професионално“. Но трябваше да му отговоря нещо и затова отвърнах: „Ами, мисля, че съм анархист“. Той ме погледна и каза: „Това е невъзможно!“
„Така или иначе, анархизмът още не се преподава. Интересно – преподава се политическа теория, политическа философия, огромен списък с имена, но анархистите и анархизмът все още не се признават за политическа философия. Затова е важно хората да се интересуват и да четат за анархизма. “
Зин е получил множество награди за своите книги, включително за „Народната история“. Автор е на поредица от 6 тома за радикалите от 60-те години на ХХ век; няколко сборника с есета за изкуството, войната, политиката и историята, както и на пиесите „Ема“ и „Маркс в Сохо“. Документалният филм „Хората говорят“ по книгите на Хауърд Зин“ беше излъчен наскоро за първи път по History Channel.
Почивай в мир, Хауърд Зин.

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *