Все още затворени

печат

Сръбската държава продължава да държи в ареста шестимата анархисти от Белград без обявена присъда.
Шестимата анархисти от Белград, които се намират в ареста от 4 септември тази година, продължават да бъдат задържани там без издадени присъди. Обвинението е че, са хвърлили два коктейла молотов в нощта на 24 срещу 25 август тази година в солидарност с намиращия се по това време в гладна стачка гръцки затворник-анархист Тодорис Илиопулос. Отговорност за атаката тогава пое организация с име „Черен Илия“. Шестимата категорично отричат всякакво участие в нападението.
Оттогава досега са проведени няколко десетки протеста пред сръбските посолства в страни от 3 континента. Всички протестиращи настояват за незабавно освобождаване на шестимата сръбски другари. На 18 септември и анархистите от София организират протест пред сръбското посолство у нас.
Междувременно, след футболен мач в Белград, развилнели се хулигани с неонацистки възгледи пребиват няколко чужденци, като единият от тях, френски гражданин, умира по-късно в болница. Властите арестуват над 40 нацисти и националисти и започват да приравняват десния с левия „екстремизъм“. Ограничават се политическите и обществени прояви в центъра на сръбската столица. Правителството настоява за забрана както на националистическо-фашистки организации като Образ, така и на Анархосиндикалистка инициатива, членове на която са четирима от арестуваните анархисти.
Правят се две реконструкции на цялото събитие, последната от които на 12 и 13 октомври, но дори след тях арестуваните отново нито са освободени, нито са осъдени. Натискът върху членовете на Анархосиндикалистка инициатива (АСИ) продължава – членове на синдикалната организация постоянно са привиквани в следствието да дават показания какво точно представлява АСИ, каква е дейността на организацията, какво представлява Международната работническа асоциация, където АСИ членува и на която единият от арестуваните, Ратибор Тривунац, в момента е секретар.
На 15 октомври полиция нахлува в апартамента на друг от арестуваните членове на АСИ, Тадей Курепа, и изземва компютъра му. Отново членове на АСИ са привиквани да дават обяснения.
Междувременно протестите за солидарност в цял свят продължават във Франция, Германия, Гърция и на много други места. В Германия и Франция организатори са съответно двата местни анархосиндиката – FAU и CNT-AIT. Няколко преподаватели от Белградския университет излизат с открито изявление, в което настояват за освобождаване на шестимата младежи. Около 19 октомври Асоциация за развитие на гражданското общество в Сърбия излиза с открито писмо до сръбския президент Борис Тадич, в което се изтъква, че задържането на шестимата анархисти месец и половина без присъда е нелегитимно. В писмото отново се изтъква, че след опожаряването на американското посолство от разгневени националисти в Белград миналата година по повод на обявяването на косовската независимост, никой не е бил задържан, още по-малко осъден. От асоциацията настояват също, че не може анархизмът да бъде приравняван с десния екстремизъм/неофашизма и че ако властта иска наистина да се бори срещу фашизоидните хулигани и организации, трябва напълно да ги изолира и дистанцира от другите идеологически групи. Това писмо е публикувано в популярния вестник „Борба“ и достига до много читатели.
Според много от сръбските другари, целта на властите е не просто да осъдят някой от арестуваните, но да се забрани дейността на Анархосиндикалистка инициатива.
До редакционното приключване на броя шестимата анархисти – Тадей Курепа, Ратибор Тривунац, Саня Дойкич, Иван Вулович, Никола Митрович и Иван – продължават да се намират в ареста. Роднините и приятелите им могат да ги виждат само веднъж на две седмици.
Федерацията на анархистите в България (ФАБ) за пореден път настоява пред сръбските власти за незабавно освобождаване на шестимата несправедливо задържани сръбски другари!
Ако ситуацията не се промени в най-скоро време, анархистите по цял свят ще предприемат нови акции за солидарност!
Иво

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.