За разделението, за водата в огъня и лятото на нашето недоволство

печат
„Свободна мисъл“ е форум и трибуна на поколения свободомислещи хора. Поколения, разделяни понякога от 70 и повече години. „Проклети граници!“, заглавието статията вдясно, е взето от писмото на 86-годишен български анархист от Париж, чието съболезнование за починалия наскоро негов съратних получихме този месец и публикуваме на 8-ма страница. На същото място в един от миналите броеве имаше рисунка на 16-годишна безвластничка от София.

Не случайно читатели, които разгръщат вестника за първи път, се чудят на контраста в неговите теми и текстове. Но този вестник няма претенции да бъде всичко за всички. Той е общото средище на различните хора. Разделени от десетки години и хиляди километри, обединени в борбата срещу онези, които не искат да бъдем свободни. Но повечето деления не вдъхват сила и не обединяват. Те са тъпи, всяват омраза, подтикват към усамотяване и злоба, помагат на онези, които знаят как да разделят и командват, а не на нас, които не искаме да бъдем командвани.

Този брой е посветен на тъпите деления и борбите на свестните хора с тях.
Ще прочетете за стотина млади безвластници от цяла Европа, тръгнали срещу границите и „цивилизования“ европейски подход към решенията на проблемите, измервани в километри бодлива тел. Ще прочетете и един поразличен поглед към екзекуцията на безвластниците Сако и Ванцети, поредната мрачна годишнина, която отбелязахме през изминалия месец. На 4-та страница ще си припомним и за Преображенското въстание и анархистите, воювали с народа си срещу поредното мракобесно деление. На 1-ва и 5-та страница ще си припомним, че няма порой, който да угаси искрата на недоволството срещу една самозабравила се клика и ще потърсим поуките от стихията. А на 6-та страница наши автори повдигат други два наболели въпроса: за назрелите етнически напрежения и повехналите ни работнически водачи.

Борбата продължава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *