Защо ги търпят?

печат

Това се чудеше един полицай, като стана дума за земеделците в Гърция, които блокираха границите на страната, за да получат повече пари от правителството. Наистина логичен въпрос, след като у нас на 14 януари неговите колеги наказаха 3000 души заради 30 провокатори. Каква е тази гръцка държава, дето търпи земеделците, анархистите, студентите и прочие мрънкала да се качват на главата на „нормалните хора“?

Отговорът е прост – тази държава не е цвете, но е много по-демократична от нашата. Демократичната държава претендира да изпълнява волята на народа си. А всяка държава претендира да се грижи за него. Малко са страните по света, в които „нормалните хора“ са доволни от начина, по който държавата се грижи за тях. И Гърция в никой случай не е от тях. Земеделците, анархистите, студентите и прочието мрънкала са точно „нормалните хора“, които искат от тази голяма ламя, Държавата, да си изпълни обещанията. Те нямат други средства да поискат нещо от нея, освен протести на улицата и демонстративно недоволство. Затова и останалите „нормални“ мрънкала приемат изпочупените банки и полицейски коли, но не приемат смъртта на едно малко момче по прищявка на ламята. Така властта, която претендира, че се грижи за народа си, ще не ще, трябва да ги търпи, за да не ѝ поискат „нормалните“ сметката, защото ако я поискат, ще ѝ я видят.

У нас обаче „нормалните“ мрънкала не приемат нито потрошени патрулки и банки, нито затворени пътища. За сметка на това приемат стократни разлики в доходите, далаверите на „своите“ политици и пребити протестиращи пред парламента. Те не протестират дружно срещу политиците, а надават отчаяни вопли по телефоните на телевизия СКАТ. Реално нашата държава също се съобразява с народа си: нашите съграждани предпочитат управляващите да съсипят например Иракли, но те да се приберат 15 минути по-рано у дома. Предпочитат да гледат по телевизията как полицията бие протестиращи, вместо да помръзнат един час пред парламента. Така че по-уместният въпрос е не „Защо в Гърция търпят протестите на хората?“, а „Защо в България търпят подигравките с хората?“ На този въпрос обаче аз нямам отговор.

Златко

Остави коментар

  • Moze bi 6te namerim otgovor ako zadadem vaprosite po dryg na4in, te „Za6to V Gr xorata protestirat?“ i „Za6to v Bg xorata tarpqt podigravkite i ne protestirat?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.