Защо ви нямаше в бюлетината?

печат

ElectionCartoon_optЗащо ти трябва някой от парламент или министерски кабинет да ти позволи да го имаш? Нали се кълнат, че управляват за доброто на народа?! Ама питат ли го що е добро и хубаво? Не!

– Бате Асане! Къде ви бяха бюлетините бре! Търсих ви да гласувам за вас!
Първо се облещих иззад цайсите, без които на 50 години вече едва виждам, после ме напуши смях, накрая ми стана досадно: их! Не се свършиха хората, дето живеят на принципа „едно си баба знае, едно си баба бае“!
От последното се засрамих, почти веднага, понеже все пиля на главата на другарите от кварталния ни кръжок, че няма лоши ученици, има калпави учители.
Затова не теглих майна на абдала, дето дирил бюлетина на „Анархическата партия“, а се спрях и почнах поредното Сизифово (оня наказан от олимпийските богове-мутри дърт грък с камъка) мероприятие по ликвидиране на неграмотността на (в този случай) малка част от народонаселението…
– Момче! – викам строго. – Ти за какво изобщо си ходил да гласуваш? Пари ли ти дадоха?
– Ами, не.
– Тю, значи дори не знаеш за какво си ходил… Първо, нито избираш кои муцуни да впишат в бюлетините. Второ, като влязат в парламента, с ченгел не може ги изкара. Трето, като си гласувал, с това не си им позволил да напускат парламентарната си група, да стават „независими“ или да влизат в друга група. Четвърто, не си им дал разрешението си да правят коалиции, за които не са споменавали преди. Пето, ако си нарушат обещанията, какво правиш? Абе ти сещаш ли се какво точно ти обещаха партиите преди изборите?
Гледам, че се запъва, не си е написал домашното, и му подсказах:
– Новият станишев на бесепето рече, че искал „сиуна държава, а не сиуна власт на един човек“. Държавата, вика, да вуезе в икономиката и да регууира, правиуно да преценява нуждите на обикновения човек от селата, малките и големите градове. А солташакът му, мнооого левият Янаки се изперчи, че „партията ни е на страната да огромното мнозинство от народа, тя иска да постигне достоен живот в справедлива държава“. Ти верваш ли им?
– Ами… не.
Правилно. Батебойковците ще запазят сплескания данък и ще позволят на общините да стрижат богатите. Щели да санират панелките и ще раздават енергийни помощи. Щели да подобрят събираемостта на държавните вземания. И ще решат демографските проблеми, грижите на учители, пенсионери и цялото останало човечество. За капак и магистралите ще довършат, всичките, да се пукат душмани от яд! Е, ще го направят ли?
– То зависи, някои неща, дето са им изгодни…
Точно така, дето са им изгодни. Ами Бареков? Вече го наричаха „новия Тодор Живков“, обидиха бате ти Бойко с това, ама не е голяма лъжа туй. Ще отваря милион работни места, сигурно келнери, чистачи в хотелите, охранители и проститутки, понеже много му е мил туризмът. Щял пак да въведе задължителна казарма и ще вкара в нея всички неграмотни… Да бе, да, то с политици и партийци цели дивизии ще се получат… Щял и той демографията да оправя – в полза на българите. Вече и министерство си измисли и го поиска – на демографията и миграцията. А какво ти обеща ДПС? Нищо определено, ама за ДПС после ще ти разправям подробно. Реформаторите, те пък повече за заговор на ДПС срещу себе си дрънкаха. Всички вкупом обещаха мед, масло, ракия и кебапчета на корем до края на мандата си. Е, как мислиш, ще си изпълнят ли обещаното?
– На куково лято! – категорично отсече подложената на пропагандата ми единица население. – Ама ако вас ви имаше в бюлетината, нямаше да лъжете, нали? – добави с надежда.
– Ако ни имаше – казах търпеливо, – какво очакваш да направим? Не че няма какво. Ще приемем закон, който отменя всички закони. Ще наредим всяко село, всяка улица и всеки микрорайон да свиква събрания на жителите си, на които да обсъждат как да живеят, а като се разберат, да пращат делегати за спогаждане с другите села и квартали. Ще разпуснем полицията, армията и съдилищата, събранията по места да си избират съвети, а тези съвети да въвеждат график за дежурство на всеки гражданин като милиционер, а след дежурството да се отчете пред съседите си какво е свършил и от какво се е скатал. Ще конфискуваме фабриките и земеделската земя от чорбаджиите и ще оставим да ги стопанисват работническите колективи и селските кооперации. Ще кажем на хората да си спретват потребителски кооперации, които да се договарят с производителите, същите работнически и селскостопански съвети за снабдяване с продукти, лекарства, дрехи, ремонти на жилища, превоз, каквото се сетиш.
– Ех че хубаво! – провикна се момъкът.
– Хубаво я! – троснах се накрая. – Ами като е хубаво, защо ти трябва някой от парламент или министерски кабинет да ти позволи да го имаш хубавото! Нали се кълнат, че управляват за доброто на народа?! Ама питат ли го що е добро и хубаво? Не! Значи, народът САМ ТРЯБВА ДА СИ КАЖЕ. И не само да каже, щото тия веднага оглушават, когато народът рече да се обади, а и ДА ГО НАПРАВИ! •

Хасан Девринджи

Остави коментар

 • то и да има партия която да има в предизборното обещание
  идеята ,че ще махне парите се съмнявам, че мнозинството хора ще гласуват за нея ,
  а и изборите са на локално ниво в държавата ,ако се махнат парите само в една държава дали по този начин няма да спрат доставките на стоки от други държави ,които още не са махнали паричната система ,можеби ако започнат държави демократично да избират антикапитализъм ,в началото ще търгуват със стоки с други капиталистични страни
  докато на всякъде не се промъкне новият строй и парите изчезнат от самосебе си

 • Кое му е „анархото“ на анархокапитализма?
  Икономическата власт остава, значи няма безвластие, няма анархия; следователно, по този път анархообщество няма да се получи, също както при болшевиките не може, а и по принцип бе невъзможно тоталитарна държава да отгледа бездържавност.

  Освен това, никой не говори за анархия в отделно взета страна, че да е нужна търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.