ЗЕМЕДЕЛИЕ и МИНИСТЕРСТВА

печат
3 април 2011

Партида чиновници беше уволнена от Държавния фонд “Земеделие”.
Дотук – добре. От друга страна – какво ни интересува?
Интересът е косвен.
Хиляди трудови хора повярваха на програмата “Сапард”, включиха се в нея, започнаха фермерски и други стопанства, подходящи за “земеделски райони”, заложиха си имущество, къщи и техника, за да изтеглят кредити от банки, послушно изплатиха задължения към държавата… и сега плащанията от еврофондовете секнаха. От министерството казват, че имало “финансови злоупотреби”, но само от страна на земеделските производители – нещо, което се опроверга с корупционните скандали и уволненията на чиновници. Заявиха, че над 6000 души били глобени от стотина до няколко хиляди лева за “нарушения”, оценявани като нарушения от гледна точка на бюрократа.
Но на въпрос на журналист от радио София, програма “Хоризонт”, как задлъжнял земеделски производител да убеди банката да не му прати съдия-изпълнител, тъй като вината не е негова, а на фонда, спрял обещаните пари, чиновник от министерството половин минута увърташе, а после каза: “Не знам”.
Излъганите трудови хора – ето това вече ни интересува като анархисти. Можем да ги упрекнем, че сами са си сложили главите в торбата, за да станат жертви на държавната машина и на банките, тези символи на капиталистическата система. А можем да преглътнем подобни укори, за да се помъчим да им отворим очите, че има друг начин, вместо отново да влязат в държавно-капиталистическата клопка. Навярно е прекален оптимизъм, но има шанс тези хора вече да са подготвени от обстоятелствата да попият обясненията ни що е банкова система и в чия полза тя функционира, що е държава и чии интереси брани, при това – за чия сметка го върши. Дано се съгласят, че имаме право. Дано възприемат конструктивните ни предложения за самоорганизация. И даже това да не се случи, длъжни сме да застанем в редиците на техните справедливи протести. И, ако се наложи, да се изправим на пътя на съдии-изпълнители, които ще довтасат, за да приберат изграденото с пот и лишения в полза на банките, които не просто не загубиха от кризата, но дори и набъбнаха, досущ кърлежи.
Това би било анархическо пряко действие в пълния смисъл на думата и борба ЗА НАРОДА.

Васил Арапов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.