Александър Скирда (1942–2020)

След продължително боледуване в Париж почина на 78 години нашият приятел и съидейник Александър СКИРДА.
Французин, син на таксиметров шофьор в Париж, бивш руски офицер и майка украинка. Продава книги втора ръка и се посвещава на исторически изследвания (без да участва в различните групи и академични кръгове) и със своята сериозност, обективност и аналитични умения става историк на анархизма.
Посвещава голяма част от живота си на публикуването и превеждането на френски език на текстове на руски революционни анархисти (Горелик, Ярчук, Махно). Пише историята на Нестор Махно и неговото движение, като се позовава на класическите свидетелства на Волин и Аршинов, използва данни от съветски историци и книгата на Белаш (железничар, анархист и боец от Махновската армия), публикувана в Русия след краха на СССР. Книгата е озаглавена Нестор Махно, казакът анархист: 1888–1934. Превежда също така трите тома мемоари на Махно от руски. Събира всички свои статии в руската анархистическа емигрантска преса и ги публикува на френски и руски (във Франция). Издава на руски (във Франция и за своя сметка) всичките си книги за Русия на анархистически теми. Публикува изследване за въстанието в Кронщад: Кронщад 1921 г. (Пролетариатът срещу комунистическата диктатура). За стогодишнината от това събитие през 2021 г. ще публикуваме тази книга, която разобличава аргументите на ленинистите и техните историци с документи за екипажите на линейните кораби „Севастопол“ и „Петропавловск“, осъждащи ленинското правителство. През 1921 г. те имат почти същия състав като през 1917 г. (с разлики от 5% и 7% за двата въпросни линейни кораба); също за предполагаемия „организатор на царското и чуждестранно дясно въстание“ генерал Александър Николаевич Козловски, който е един от 70 000 бивши царски офицери, включени по заповед на Ленин и Троцки в червената армия. Въстаниците в Кронщад са привърженици на Свободните съвети, които предлагат диалог с ленинистите. Отговорът на последните и техния шеф Ленин е неуспешен опит за изтребление до крак. Макар победени, те успяват да отправят своето категорично послание за тяхното и нашето освобождение.
Скирда спасява от забрава Ян Вацлав Махайски, като публикува Социализмът на интелектуалците. Махайски, руски поляк, осъжда още през 1905 г. заговора на интелектуалците – революционери и синове на буржоазията (от марксисти до революционни социалисти), – които се настаняват на гърба на работниците, твърдейки, че ги освобождават. Махайски възобновява своя анализ въз основа на новата реалност в руско списание в Москва през май–юни 1918 г.
Скирда документира и описва подробно други епизоди и проблеми, актуални до днес – например търговията с роби в Русия между VIII и XVIII век, когато славяни биват отвличани от християни и евреи, за да бъдат продадени като роби на мюсюлманите.
Скирда посвещава живота си на попълването на „празните страници“ в историята на революцията, които ще ни просвещават десетилетия наред! •

30.12.2020 г.
От другарите му


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *