64 години от разстрела на Тодор Ангелов – Божаната в Брюксел

печат

Преди 64 години в Белгия нацистите разстрелват българския анархист Тодор Ангелов. През Втората световна война той ръководи партизанска група в Брюксел, която саботира свръзките и унищожава списъци с евреи, които немските окупатори искат да изпратят в концентрационни лагери.

Посмъртно Ангелов е произведен в чин полковник от белгийската армия и е обявен за „Герой на белгийската съпротива”.

Всеки 30 ноември белгийските ветерани от войните отдават почит на българина от Кюстендил, избрал Белгия, за да воюва срещу нацистите. Десетки участници във Втората световна война и ученици от община Скаарбек отдадоха почит на Тодор Ангелов:

Гео Де Хаск ­– Съюз на ветераните от войните:

„Този голям мъж беше и още е пример за честност и преданост в името на свободата на Европа”.

Проф. Иван Илчев – ректор на СУ:

„Групата на Тодор Ангелов унищожава списъци, с което внася смут и объркване в немската бюрокрация и спасява от смърт десетки евреи. По-специално спасява 12 еврейски деца, които са живи и до днес.”

Признателните евреи в Белгия и община Скаарбек представиха и книга, посветена на групата на Ангелов и носеща заглавието: „Заложници на нацисткия терор”. В нея е цитирано писмо на българина до дъщеря му – Свобода Бъчварова, в което той обяснява защо е избрал въоръжената борба: „Не сме вършили грехове. Просто направихме жертва за доброто на всички”.

(2) коментара

  • Българската анархистка организация във Виена се разделя с Тодор Ангелов заради това, че той и жена му се ползват от т. нар. Червена помощ /детска количка/. В Белгийската съпротива той е комунист, член на ЦК на Белгийската КП. Справки – Свобода Бъчварова.

  • Просто само можем да се гордеем със тоя велик Българин дал живота си за свободата на Белгия и за Българските евреи !!!!!! Дано не го забравяме никога и където и да сме по света трябва да се гордеем че сме Българи….

    Бележка от модератора: Моля не пишете на шльокавица, не е повод за гордост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.