Нови стълкновения в Гърция

печат

Традиционните събития на 17 ноември завършват с яростни стълкновения между демонстранти и полиция. На ежегодните държавни манифестации, отбелязващи 34 години от бунта срещу военната хунта с окупацията на Политехническия университет и въоръженото нахлуване на армията и полицията в университета, при която загиват десетки студенти, а мнозина са изтезавани време на арестите, по традиция се отговаря с контрапротести на студенти и леви групи. Тази година са хвърляни камъни и са изрисувани стените на Върховния държавен съд, витрините на банки и магазини за луксозни стоки са счупени. Сблъсъци има и между протестиращи и цивилни ченгета, както и между протестиращи и млади членове на бившата управляваща партия ПАСОК.

По време на шествието на 17 ноември миналата година, членове на младежката секция на ПАСОК плащат на група хулигани да бият анархисти и други леви демонстранти, за да предпазят своя собствен блок от атака. На тазгодишния 17 ноември повече от 20 000 протестират по улиците на Атина, докато в същото време полицията мобилизира около 8 000 полицаи. Протестната демонстрация традиционно започва от Атинската политехника с възгласи „Политехниката живее!” и завършва пред американското посолство. САЩ оказват пряка подкрепа на гръцката военна хунта, управлявала от 1967 до 1974 г. Група пакистански имигранти се включват в шествието с възгласи против военния режим на диктатора ген. Первез Мушараф.

Голям протест има и във втория по големина гръцки град Солун. В 4:30 сутринта на 17 ноември, неизвестна група поставя бомби до две полицейски коли, един бус и пред офиса на местната общинска полиция. По-късно се появява комюнике в Индимедия Атина, приписващо акцията на „малка група хора, с психически проблеми, които изпитват влечение към незаконни действия, рушащи обществена и частна собственост” – това е дефиниция, използвана от В. Флоридис, държавен прокурор, за да обяви, че полицията ще бъде упълномощена да извършва арести в университетите, за да открие войнствено настроените студенти. Междувременно групата, поела отговорност за взривовете, съобщава, че те са в знак на солидарност към затворените и очакващи процес Мариос Цорапас и Хрисостомос Конторевитакис, както и към анархистката Христина Тониду, която също е в затвора и очаква процес. Групата настоява за „свобода за всички задържани затворници на демокрацията”.

През деня Антиавторитарно движение организира протест срещу камерите за наблюдение, в който взимат участие около 500 души. Следва кратко спречкване с полицията пред полицейски участък, провокирано от местен наркоман, който полицията арестува, а хората от блока не успяват да спасят поради сълзотворния газ, пуснат от ченгетата.

По-късно през деня група студенти от Солунската политехника, наричащи себе си „Автономна инициатива на солунските студенти”, в която влизат много студенти от Антиавторитарно движение, както и други анархисти, счупват камерата за наблюдение в Аристотеловия университет и я поставят пред паметника на загиналите през 1973 година студенти, където по-късно през деня различните „официални” партии поднасят цветя по време на официалните чествания. Това събитие е широко отразено в медиите и символичната акция на студентите има голям успех. В своето комюнике „Автономните студенти” подчертават, че „нашето време не е за цветя”, но „хората в обществото сънуват още 1973 година и 17 ноември остава все още сън”. В своето комюнике те подчертават още, че техният акт е срещу „всемогъществото на Държавата и Капитала” и ще продължат борбата „в традициите на радикалната мисъл и прякото действие”.

По време на шествието пощенският клон на улица „Етникис Аминис” е счупен. Някои от протестиращите атакуват и полицейския участък на площад „Аристотел” с прътове и камъни.

В Ираклион на остров Крит по време на традиционното шествие са атакувани с камъни, пръчки и спрей различни офиси на банки и камери за наблюдение по улиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.