Без граници, без господари

печат
От 25 до 29 август в с. Сива река се проведе международният лагер „Без граници“ с акции в съседните Свиленград и Любимец.
Участниците в него споделят: „Успяхме поне малко да разтърсим застиналото в нищото време в този край на България и да покажем на властта, че тяхната античовешка политика по границата няма да остане скрита от обществото и няма безпроблемно да налагат новите правила на един нов фашизоиден режим, наричан „Европейски съюз“.
Единственото, което виждат местните хора в монотонното си ежедневие, са джиповете на „Гранична полиция“ и стените на новите затвори. Състояха се много дискусии, практически уроци, размяна на информация по темите „миграция“ и „граничен контрол“, бяха представени факти за състоянието на България и Румъния преди членството в Шенген.
Транспарантът, който някой от отпътуващите участници закачи на площада на селото – „MERSI SIVA REKA!“ – беше грижливо запазен от местен жител с думите: „Ще го закача тук завинаги, за да знаят всички, и винаги сте добре дошли“. Напук на наглите лъжи и глупости, изписани в поръчкови материали от слугинската, милиционерска преса като в. Монитор и тиражирани услужливо после от други. Този път обаче и самите жители на Свиленград бяха потресени от клеветите по адрес на активистите и от старите ченгесарски похвати на част от „демократичната преса“.
Целите на лагера
•    Осигуряване на преводачи за всички бежанци и имигранти, които пресичат границата
•    Информация за правата на имигрантите да се раздава на границата
•    Независими наблюдатели да присъстват на процедурата по получаване на бежански статут, както и да бъдат информирани по време на цялостния процес
•    Прозрачна процедура по определяне на бежански статут
•    Социална, медицинска и приемлива финансова помощ, както по време на процедурата по определяне на статут, така и след това
Очакваните резултати от лагера
•    Привличане на вниманието на местното население, медиите и международната общност към проблемите, посочени по-горе
•    Разширяване на мрежата „Без граници“ в страните от Балканите и в цяла Европа
•    Разширяване и укрепване на местната солидарност
•    Наблюдение на отделни случаи

Преди години имаше оплаквания, че  връзката между анархистките и прогресивните каузи между бившия Източен блок и т. нар. “Западна сцена“ е много слаба, но сега хората са по-отворени и имат желание да посетят реалностите на Източна Европа и можем да кажем, че това е голям успех. Все още остава въпросът  как да се засилят регионалните антирасистки борби, за да не бъде зависима от необходимостта от по-силни структури „отвън“ (знам, че този термин е много проблематичен, но не намирам по-добър). В крайна сметка разочарованията намаляват с всеки изминал ден, защото хората представят много повече от проблемните въпроси.
Една от централните акции се проведе в близкия център за задържане на имигранти в град Любимец. От отсрещната страна на новоизградения  затвор е пространството на ромската общност, от която много хора дойдоха да видят какво се случва. Особено децата и младите хора от ромски произход се забавляваха със сините маски на котки и с „Екшън“ самба музика.
На фона на силна музика и скандирания бяха раздадени листовки сред малкото хора, дошли от този малък град, заедно с телефонния номер на адвокати за правна защита и съвети. Една от целите на демонстрацията е пряката солидарност с лишените от свобода, които често са затворени, без да знаят за правото си да се обадят на адвокат или да осъществят някакъв контакт с подкрепящите ги хора в България.
Атмосферата беше чудесна и хората в затвора написаха на парче плат „Thank you“, но за съжаление полицията не допусна срещата със затворниците да продължи и след категорично демонстрираната солидарност. •
По материали от Индимедия България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *