Декларацията за създаване на Рожава/Северна Сирия

печат
Срещата на Учредителното събрание за създаване в Рожава/Северна Сирия на демократична федерална система в град Римелан, Гирке Леге (Ал-Муаббада) завърши на 17 март.

Участваха 31 партии и 200 делегати, представляващи както кантоните на Рожава – Кобани, Африн и Джазира, така и кюрдските, арабските, асирийските, сирийските, арменските, туркменските и чеченските общности от регионите – Джире Спи (Тал Абиад), Шаддади, Алепо и Шехба. Срещата бе последвана от изявление до медиите, на което присъстваха всички участници.

Заключителната декларация бе прочетена на арабски от съпредседателя на Учредително събрание Менсур Ел-Селум:

„До сирийската, регионалната и световната общественост.

В отговор на призива, отправен от  Общата координация на демократичните самоуправляващи се райони (Джазира, Кобани и Африн), всички политически сили, партии и обществени организации в кантоните на Рожава и областите, освободени от терористите, проведоха среща за създаване на цялостна политическа стратегия за решаване на сирийския конфликт и споразумение за системата на управление на Рожава/Северна Сирия. Тя може да послужи като модел за останалата част от страната за решение на кризата. Ние, представителите на тези области, се срещнахме на 16 и 17 март 2016 г.

Ние отдаваме почит на нашите мъченици, които проляха кръвта си в героичната съпротива, която ни доведе до този важен етап днес.

Гореспоменатата среща завърши със следните решения.

• Демократичната федерална система обединява всички социални общности и гарантира, че една бъдеща Сирия ще бъде за всички сирийци.

• Цялата ни дейност ще бъде насочена към установяването на демократична федерална система в Рожава/Северна Сирия.

• Съпредседателите и Организационният съвет, съставен от 31 души, бяха избрани от Учредителното събрание.

• Организационният съвет е упълномощен да изготви обществен договор и цялостна политическа и правна стратегия за тази система в рамките на период не по-дълъг от шест месеца.

• Всички документи ще се придържат към резолюциите на ООН за правата на човека и обществените демократични системи. Освен това, всички присъстващи на срещата виждат себе си като част от новата изграждаща се система и са наясно с дълбоките връзки, които имаме с народа на Сирия; те основават участието си на братството и мира между народите.

• Свободата на жените е основата на федералната демократична система. Жените имат право на равно участие в обществените дела и преки отговорности, свързани с решенията на проблемите на жените. Жените ще бъдат равнопоставени във всички сфери на живота, включително в социалната и политическа сфера.

• Народите и общностите, живеещи във федералната система на Рожава/Северна Сирия, могат да развиват своите политически, икономически, социални, културни и демократични отношения, с когото им е удобно или да споделят своите вярвания и култура с хората и общностите на регионално и международно ниво, при условие, че тези връзки не са несъвместими с целите и интересите на федералната демократична система.

• Ако решат, хората от регионите, освободени от терористичните организации, ще имат право да станат част от федералната демократична система на Рожава-Северна Сирия.

• Целта на демократичната федерална система на Рожава/Северна Сирия на регионално ниво е да се постигне демократичен съюз между всички народи на Близкия изток в политическата, икономическата, културната и социалната сфера, отвъд националните държавни граници, за да се създаде сигурен, мирен и братски живот за всички.

• Създаването на федерална и демократична система ще се осъществява в рамките на една суверенна Сирия.

До всички хора в Сирия, Кюрдистан и Рожава, до всички групи и социални класи.

Ние минаваме през труден исторически период и критични обстоятелства. Днес Сирия преживява най-тежката трагедия в историята си. Милиони мигрираха, а стотици хиляди бяха убити, да не говорим за огромните щети, които претърпя инфраструктурата на страната.

Въпреки това, демократичните практики бяха създадени и защитени в Рожава с кръвта на мъчениците. В този период се постигна огромен напредък. Това е една реална възможност да се изгради федерална демократична система. Ние сме сигурни и уверени, че предлагаме модел за решение на сирийската криза.

В рамките на решенията, които взехме, призоваваме на първо място жените, които символизират новия и свободен живот, и младите хора, общностите, работниците и всички други социални сектори, да се включат в изграждането на демократичната федерална система. Призоваваме също така цялото прогресивно човечество и демократичните сили да подкрепят нашите усилия.

Да живее решителността на нашите народи, тяхното съвместно съществуване и тяхното единство!

Учредително събрание за създаване на федерална демократична Рожава/Северна Сирия

 

Превод за Без Лого: Инферно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *