Свестните у нас считат за луди

печат
На 1 април трябваше да почерпят депутати, министри и друга властническа паплач, способна да лъже без да ѝ мигне окото. Верни на принципите си обаче, те пропуснаха да отбележат празника на мошениците.

Един анархист беше единственият човек, който се осмели да протестира. Взе горелка и демонстративно подпали един от автомобилите, назначени да разнасят депутатските задници. Гардовете веднага го арестуваха, но ужасът не подмина подопечните им. „Бомба, бомба! Нека стоим в сградата, тук е най-безопасно“, призова Снежана Дукова колегите си от ГЕРБ, а раницата на „терориста“ бе взривена, за да се очисти всяка потенциална опасност за задниците.

Гласоподавателите избухнаха в защита на избраниците си. „Луд е“ беше единственото им обяснение за случилото се. „Луд е“ беше и обяснението на полицаите, политиците и журналистите. „Луд е“ беше единственото, което се промъкна през продължаващото няколко дни информационно затъмнение около случая. Журналистите не се заинтересуваха повече от него – „атентаторът“ бе оставен изцяло на разположение на полицията, която има изпитани методи не само да изкара човек луд, но и да го направи такъв.

Всъщност акцията беше достойна за уважение. Преди всичко тя изпрати ясно послание – кои са виновниците за проблемите на народа ни и какво е решението. Не остави място за обвинение в „кръвожадност“ или „невинни жертви“, които биха отблъснали миролюбивите еснафи. Не на последно място, атентаторът дори не направи опит да избяга, давайки си ясна сметка, че не ще избегне месомелачката на държавната машина. Тя първо ще му извади и майчиното мляко, за да намери връзки с някакви терористични организации, преди да го захвърли зад решетките, където да премисля защо за българския народ се пише с четири въпросителни.

Човекът наистина е ненормален. Нормалните хора превиват гръб пред началниците, работят за стотинки, хранят се с боклуци. Министерството на образованието ги зомбира, а това на здравеопазването – бавно ги убива. Телевизията запълва малкото им свободно време с безкрайни интриги, драми, всякакви простотии, само не и с реалните им проблеми. Ако някой реши да прояви самоинициатива и да възроптае, бива смазан физически, психически… и обявен за луд. Сякаш не е лудост да си кротуваш като агне в държава, в която дори бегълците от войната не искат да останат?!

На душа лежат спомени тежки,
злобна ги памет често повтаря,
в гърди ни любов, ни капка вяра,
нито надежда от сън мъртвешки
да можеш свестен човек събуди!
Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:
„Богат е“, казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.

(Из „Борба“ на Христо Ботев)

 

Наблюдател

1 коментар

 • boj.ivan@gmail.com

  Браво, Наблюдател и благодаря.
  В кратка статия успя да споменеш всички главни пунктове на анархизма в деиствие.
  Момчето извършило акта на недоволство заслужава такава статия.
  И Ботев е винаги на место за подобно действие.
  Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *