„Ислямските“ държавници

печат

От затвора към държавността

Противно на внушенията на медиите, може да се спори доколко „Ислямска държава“ е ислямска, но е доста сигурно, че е държава. Тя води война със световни империи, има свои граници, събира редовно данъци и безкомпромисно контролира населението си, част от което определено я поддържа. Имахме уникалната възможност да наблюдаваме нещо, което не се е случвало от столетия – спонтанното раждане на ново държавно образувание.
За новообразувания тумор трябва да благодарим на световните „мироопазващи“ жандарми, но и на неколцина души, които се нагърбиха със задачата да демонстрират откровения бандитизъм в наши дни. Общото между тях е, че всички са били превъзпитавани в затвора или поне в армията. Сега те успешно прилагат наученото в килията върху управляваната от тях територия. Тук ще представим настоящите лидери, за да видим що за хора са държавотворните мъже.

Абу Бакр ал-Багдади – настоящ халиф на ИД. Роден през 1971 в Ирак. Прекарал почти цялата 2004 година в американски затвор. След пускането му като „незначителен затворник“ създава ИД заедно с други свои съкилийници.

Абу Ала ал-Афри – велик везир на ИД. Роден около 1957-1959 в Ирак. Избягал или пуснат от затвора през 2012. „Дясна ръка“ на халифа.

Абу Али ал-Анбари – емир на Сирия. Генерал-майор в армията на Саддам. Неуспял емир на ал-Кайда, описван като „човекът зад трона“ в ИД.

Абу Муслим ал-Туркмани – емир на Ирак. Роден в Ирак в семейство на туркмени. Подполковник в контраразузнаването при Саддам. Знае се, че е бил затворник на САЩ. Убит с дрон през август.

Абу Сюлейман ал-Насър – върховен главнокомандващ на ИД. Знае се, че е бил затворник на САЩ.

Абу Мохамад ал-Аднани – официален говорител на ИД. Роден 1977-1978 в Сирия. Прекарал в затвора от 2005 до 2010 г.

Абу Омар ал-Шишани – роден през 1986 в Грузия. Сержант в грузинската армия. Прекарал 16 месеца в грузински затвор за незаконно оръжие. В едно интервю той обяснява: „Обещах на Бог, че ако изляза от затвора жив, ще отида на джихад в Негово име“.

Златко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *