Краят на последния див български плаж

печат

Black Sea Gardens – поредната екзекуция на българското Черноморие

Краят на последния див български плаж
Краят на последния див български плаж

Авторът е журналист в българско-немско издателство. От години прекарва лятната си отпуска на последния див плаж на Българското черноморие – Карадере, близо до град Бяла. Обожава това място и мисли, че е най-красивото парче земя на планетата. Със сигурност не иска реката, която обитават корморани – рядък и застрашен вид водолюбиви птици, – да има фонтан, който да забавлява 15 000 туристи. Статията публикуваме с малки съкращения.

Мълвата за застрояването на Карадере – едно от последните девствени места по българското Черноморие – се носи от няколко години. Когато за първи път я чух, си казах: “край, никой не може да спаси това място”. Тогава приказният залив още не беше включен в европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. Голямата ми изненада беше, че Карадере влезе в тази зона. И какво от това?
В България всичко може. Особено когато имаме премиерски брат – арх. Георгий Станишев, световно известен архитект като сър Норман Фостър и име от мафиотските структури в страната, спрягано от пресата полугласно.
И колкото и да е парадоксално именно тази комбинация от герои може да се окаже спасение за Карадере. Защото ако един най-обикновен “инвеститор” беше решил да настрои там чудовищните си хотели, никой нямаше да може да го спре. Нямаше да има никакъв шум около строежите – грозни и безвкусни. Какво по-различно от това, което се случи с цялото българско Черноморие!?
Но нашата приказка за Карадере е различна. Защото всеки любител на дивата природа, която преди години беше в изобилие по черноморието ни, днес ще ви каже, че нея вече я няма. На нейно място има един огромен, чудовищен комплекс от хотели, който тръгва на север от град Варна и стига до южната ни граница с Турция. Това са повече от 200 километра застроена ивица.
И когато някой като премиерския брат реши, че може да открадне от всички нас и последния див плаж, ние, българите, които въпреки всичко обичаме страната си, ще кажем „Не”. И хората, които казваме не, сме тези млади хора, които не искаме да емигрираме, които искаме обществото ни да бъде за всички, а не само за управляващите партии и роднинско-мафиотския кръг около нея. Защото по същия механизъм бивши и настоящи управляващи унищожават за лични облаги всяко красиво място – например гората близо до къщата, в която живея, защото там трябва да има нов жилищен квартал – 700 дка от планината Витоша близо до столицата София; Рила и нейните красиви езера, защото там трябва да има нов ски курорт; връх Перелик в Родопите – също за нов ски курорт. И това без никакво притеснение, че само след година българските данъкоплатци ще плащат глобите за всички тези места, защото те са защитени територии, влезли в прословутата Натура 2000. Какво ще видят децата ни – само бетон, който на всичкото отгоре няма да могат да си позволят, защото той няма да е направен за нас, обикновените хора.
Поредният курорт – Black Sea Gardens – ще бъде изграден от архитекта сър Норман Фостър и Георгий Станишев, брат на министър-председателя Сергей Станишев и възложител на проекта, върху 2193 дка в местността “Кара дере”, близо до град Бяла, Варненско. Комплексът ще разполага с повече от 5400 жилища, с капацитет 15 000 души, с яхтено пристанище и други съоръжения, построени във водата.
Миналата седмица Народното събрание прие промени в Закона за концесиите. Българското правителство наложи правила за застрояване на защитени области, които самото то престъпва, така че строителството по бреговете продължава.
Въпреки новините, които идват от Европа и негативните отзиви за България, свързани с корупционни практики, г-н Георгий Станишев продължава да твърди, че строителството на курортен комплекс в защитени по Натура 2000 зони е абсолютно в рамките на закона, което ще рече, че е напълно нормално. Ние сме сигурни, че братът на премиера може да застрои всичко, което поиска, и никога няма да бъде в конфликт със закона, тъй като е правен от неговия брат.
Пред “24 часа” арх. Станишев споделя, че проектът Black Sea Gardens е направен като контрапункт на безумното презастрояване в българската действителност, т. е. като диаметрално противоположно на това строителство по Черноморието. И все пак проектът предвижда строителство и при това в защитени зони. “Досега протести не е имало”, продължава премиерският брат. Ще има, господин Станишев. След протестите за Иракли, за Рила, за Перелик, за Странджа, за Княжевската гора, ще продължим и с тези за Карадере. Както видяхте, екодвижението в България набира сила и то не само в столицата София. Протестиращи има в цялата страна. Архитект Станишев продължава: “Курортът ще е зона, свободна от парникови емисии и автомобили”? Тя и сега е такава! “Ще се запази растителността” – твърдят инвеститорите. Как? Вярвате ли си? А какво ще стане с гората? Нали все някак си трябва да построите селище за 15 000 души? Какво ще направите с дърветата?
Очевидно е, че проектът, ръководен от брата на премиера, ще срещне много по-малко трудности в разрешителните за строеж, въпреки че местността Карадере се намира в защитена зона. И не само това. Проектът получи и едно рамо от държавата. Винаги съм се чудила откъде ще се появи питейна вода за новия курорт. Днес в пресата намерих и отговора. На 23.07.2008, денят в който официално излиза докладът на Европейската комисия, премиерът Сергей Станишев открива новопостроения магистрален водопровод „Камчийски пясъци”. Едната тръба на новия водопровод ще снабдява с вода териториите на град Бяла и местността Карадере. Съоръжението е изградено за малко повече от година от ВиК-Варна, държавна и общинска фирма, а 21 км отсечка струва 11 млн. евро. В момента в местността не живее нито един човек и няма нито една сграда, която да трябва да бъде снабдявана с вода. Никого не трябва да учудва фактът, че българският парламент отложи гласуването на закона за Конфликт на интереси най-рано за месец септември 2008 г.
И кое все пак е екологичното на проекта, публикуван на сайта на сър Норман Фостър?
http://www.fosterandpartners.com/Projects/1480/Default.aspx
Аз не го виждам, моля посочете ми го! •
Ани Маринова

Остави коментар

  • А не! Тази няма да я бъде! Аз съм от Бяла и това ми е едно от любимите места за разходка и разпускане. За съжаление хората от този град не разсъждават като теб и няма да подкрепят екоорганизациите. Но аз заставам зад каузата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.