МАЛКО СТАТИСТИКА

печат

Мизерията

• Месечната издръжка на един неработещ член от четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) е 390,95 лв, а за цялото семейство – 1563,80 лв;
• Месечната издръжка на един работещ човек е 432,56 лв;
• Границата на бедност, базирана на потребителскта кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване на един неработещ човек е 153,25 лв месечно, а за четиричленно домакинство на двама неработещи и две деца е 613,00 лв;
• По равнище на доходите България е на последно място не само сред страните членки на Европейския съюз, но и на Балканския регион.
• Средният разход за труд на час в България е 1,45 евро – с 21% по-малко от Румъния (1,76 евро). Разходът за един час труд у нас е 14,6 пъти по-малък от средния в 25-те страни от ЕС, който е 21,22 евро. Минималната работна заплата в България за 2006 г. – 82 евро – е 18 пъти по-ниска, отколкото в Люксембург, където е най-висока в ЕС – 1503 евро.

Данните са на Институт за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
* * *
При посещение в Стара Загора синдикалните лидери Желязко Христов и Янка Такева заявяват, че през последните две години от образование са отпаднали 40 хиляди деца. През същия период други 80 хиляди деца са напуснали страната, заедно с родителите си, а над 1500 учители са заминали да търсят препитание в други страни.
Днес+
* * *
През юни 2007 г. директорът на Асоциациятана българските педиатри Евгени Ганев заяви, че в България на всеки 1000 деца всяка година 15 умират, преди да са навършили пет години и че това е три пъти повече от аналогичните процеси в Европа. За 2007 година България е на първо място в ЕС по детска смъртност поради недостига на пари за лечение и болнични легла.
Newswriter и Монитор
* * *
Старозагорски следовател е заловен в момент на получаване на подкуп от 50 евро, съобщава местната полиция. Той е 40-годишен с инициали С.С. и работи в областната следствена служба в града. По случая е образувано дело в Националната следствена служба.
Mediapool

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *