Пореден Free Fest в София и Разград

печат
На 16.09 се проведе вторият за град София „Свободен фестивал” (Free Fest). Той започна малко след 14:00 ч. в Южния Парк, като първоначално присъстващите бяха малко, но това бързо се промени.
Идеята на така наречените свободни фестивали е колкото проста, толкова и гениална. Всеки притежава различни вещи, които вече не са му потребни, но стават за ползване. Обикновенно те седят натрупани в някой килер или таван. В същото време на някой друг тези предмети биха послужили. Free Fest-ът е една инициатива при която хората носят своите непотребни вещи, за да бъдат взети от някой, който ще им намери приложение. Бяха донесени сума ти неща – дрехи, различни книги – романи, детски приказки, политическа литература; списания; дискове и касети с различна музика от техно до блек метъл; играчки за деца и много други. Няколко души специално за случая бяха донесли домашно приготвени соленки, както и друга храна като орехи и пуканки.

Изглежда хората в България не са все още свикнали с едни такива начинания и първоначално ни гледаха с почуда и недоверие. Не им бе ясно каква е тази група младежи и какво правят. Тогава на едно момиче ґ хрумна идеята да напишем на парче хартия „Безплатен пазар”. Речено-сторено. Изведнъж все повече и повече случайно минаващи през парка хора взеха да се спират. Някои си взимаха по нещичко, други споделяха, че ако са знаели самите те са щели да донесат много непотребни за тях неща, а трети просто ни поздравяваха за идеята.
Цялото това струпване на хора привлече вниманието и на две ченгета, които многократно минаха по близката алея. Дори спряха и започнаха да задават въпроси. За щастие една мадама успя да ги омае с приказките си и макар да продължиха да минават и да ни наблюдават, повече не ни създаваха проблеми.
Разбрахме, че по същото време в Южния Парк е имало и друго мероприятие, което дори е било обявено по вечерните новини от предишния ден. Става въпрос за събиране на дрехи за домовете за сираци. След като разбрахме това, имахме намерение да занесем останалите неща там, но за жалост не намерихме мястото. Но нищо не се губи – невзетите неща ще ги донесем на следващия Free Fest, когато и да се проведе той.
С тази проява преследвахме и друга цел – да се забавляваме и да отблъснем сивотата и скуката, които ни пробутват с така наречените „забавления за масите” (промиване на мозъци) като Big Brother и Азис. Мисля, че и в това успяхме. Настроението през цялото време беше много добро. Няколко души бяха донесли музикални инструменти като китара, флейта и един прекрасен саморъчно направен инструмент. Някои играеха на хек или жонглираха с топки.Други завързваха социални контакти, като двете кучета дошли със стопаните си. Трети просто блаженно си почиваха.
Имаше още две страхотни атракции – макет с който всеки можеше да се снима и безплатен курс по йога.
Запознахме се с първи брой на новия D.I.Y. зин „Хляб и лютеница”. Той, заедно с „Катарзис”, се радваха на изключителен интерес от страна на хората.
Макар идеята за Free Fest-а формално да идва от активисти на групичката, известна като „Анархосъпротива”, „Свободният фестивал” не е запазена марка или частна собственост на никого. Free Fest-ът се получи толкова добре благодарение на всички, които донесоха по нещо, взеха си по нещо, посвириха, веселиха се, спряха да си поговорят или просто поздравиха за начинанието.
„Свободният фестивал” завърши към 17:30 ч. Получи се по-добре от първия Free Fest и то не само защото този път не ни валя дъжд.
За трети път в Разград
Седмица по-късно, на 22.09 се проведе третият свободен фестивал в Разград. Градският парк бе изпълнен с множество младежи, ентусиазирани от идеята да споделят ненужните си вещи, вместо да ги изхвърлят. Фестът започна около 15:00 и събра около 60-70 души. Нашите приятели от Букурещката анархо група (www.fight-back.tk), заедно с една дама от германския анархо-феминистки колектив Erinyen бяха донесли множество дискове, зинове, нашивки, значки, гривни и обеци. Както винаги, имаше и безплатна вегетарианска кухня, която този път предлагаше вегетарианска мусака със соя, картофена салата, картофи на фурна, печени сладкиши и плодове. Доброто настроение беше подплатено с пънк, хардкор, ска и реге музика. Проведе се и традиционното хек състезание на мрежа, в което взеха участие 8 отбора.
Фестивалът приключи около 21:30, а дрехите, които останаха невзети, бяха занесени на дома за стари хора с увреждания. Радваме се, че идеята на този фестивал намира плодородна почва в Разград и все повече хора се запознават с анархистките алтернативи, които са контра на днешното капиталистическо и консуматорско общество. •

http://bulgaria.indymedia.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *