Науката – достояние или собственост?

Арън Суорц

печат
Арън Суорц
Арън Суорц

Усмихнатият младеж от снимката е Арън Суорц, гражданин на САЩ, бивш научен сътрудник от университета в Харвард, програмист, публицист, инициатор на проекта Open Library — безплатна виртуална библиотека, която съдържа повече от 20 млн. литературни произведения на различни езици, изпълнителен директор на организацията Demand Progress, която освен всичко друго се бори за свободното разпространяване на информация.
24-годишният Арън Суорц наскоро беше арестуван и го заплашва присъда от 35 години затвор и глоба 1 млн. долара.
Какво е направил той, за да заслужи подобно наказание? Убийство? Грабеж? Подготовка за терористичен акт?
Ужасното деяние е следното: между септември 2010 и януари 2011 Суорц е източил от сървърите на Масачузетския технологичен институт близо пет милиона научни публикации, като след това ги е пуснал за безплатно ползване в интернет.
Суорц е освободен под гаранция от 100 хиляди долара, процесът предстои. Не смята себе си за виновен. Делото му навярно ще стане най-шумното съдебно събитие в областта на авторските права и интелектуалната собственост. В защита на обвиняемия вече са се изказали общественици и учени от САЩ и Европа, както и пиратските партии по света. На всичко отгоре, ръководството на „ограбения“ МТИ не настоява за съдебно преследване на младежа. За наказание настоява прокуратурата на щата.
Научните знания не бива да остават заключени в сейфове на бюрократи и финансисти, знанията принадлежат на цялото човечество, а ограничаването на разпространяването на научните трудове спъва прогреса – заявяват симпатизантите на „престъпника“ и изтъкват, че окачествените от прокурора като „кражба“ действия на Суорц не са му донесли никаква материална изгода, никаква парична печалба.
На сайта на Demand Progress е пусната петиция за прекратяване на делото, още в първия ден са я подписали 15 000 души, а на 26 юли броят им беше надхвърлил 45 000.
Това са хора, за които няма никакво съмнение, че науката и знанията не могат да бъдат собственост, те са достояние на всички нас и представляват важен елемент от човешката свобода.
Христо Николов

Остави коментар

 • крайно неприятна новина…
  на 12 януари на сайта на вестник The New York Times се появи съобщение за „самоубийството“ на Арън Суорц (Aaron Swartz), програмист, съавтора на формата RSS и съоснователя на проекта Reddit.
  Беше на 26 години.
  По думите на чичо му, Арън се обесил в апартамента си в Ню-Йорк, трупът е намерен от приятелката му. По предварителните данни на криминолозите, смъртта е настъпила в петък, 11 януари.

  На 14 години Суорц е участвал в създанието на спецификацията RSS (Rich Site Summary), предназначена за описание на новинарските съобщения в интернет. В началото на 2006-та младежът се включва в проекта Reddit, но след купуването му от издателството Conde Nast след по-малко от година напуска.

  Активистът е сътрудничал с некомерсиалната организация Creative Commons и създал Open Library, обширен каталог печатни издания. В последните месеци на живота си, по данни от собствения му блог, Арън е работил над проектите watchdog.net и Demand Progress. Публикувал е и статии в популярни издания.

  Арън започва да следва в Станфордския университет, но разочарован от липсата на здрава интелектуална атмосфера там, се премества в Харвард и го завършва.

  Суорц бе привърженик на свободното разпространение на информация, заради което попадна под ударите на закона на капиталистическата джунгла. Съдилището не успя да произнесе присъдата си по делото от 2011-а – някой спести на официалните палачи „труда“, като се погрижи просто да отстрани Арън завинаги от пътя печалбарите и властниците.

  Почивай в мир.
  Някой ден ще поискаме сметка и за теб, Арън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *