Няма да платим!

печат
200 хиляди престъпници се разхождат на свобода из столицата
Проблемът е решен. Тази зима всички сме на топло. Който плаща парно – вкъщи, който не – на топло при Вальо „Топлото” в Централния софийски. Групата на БСП в столичния общински съвет предложи неплащането на парно да се криминализира. По данни на Топлофикация София от общо 405 хиляди домакинства близо 200 хиляди не плащат, което означава, че след приемането на предложението на БСП и ударна работа на бързодействащите ни съдилища (това са 200 хиляди дела все пак), с бодра стъпка 200 хиляди души заминаваме към Централния софийски затвор, а неговият комендант автоматически получава чин генералисимус, защото ще командва 20 дивизии.
Това е ново двайсет (или 200 х.), защото старото двайсет беше „приватизация”. Като се приватизирали топлофикациите, щяло да стане чудно – пазарът всичко щял да си оправи, да си събере вересиите и изобщо – държавата – лош стопанин, частникът – цвете.
Не се получи. Първите три топлофикации, на които щели да врътнат кранчето поради неплащане на газ, бяха точно приватизираните такива в Плевен, Враца и Бургас. Частният им сайбия също спрял на един етап да си плаща руския булгаргаз и търси разни „варианти”, които не включват пари на ръка. Очевидно приватизацията не е решение, та минахме направо на криминализацията.
Хайде, бесепаринът е ясен – дай му да праща хората в затвори и лагери, ами какво стана с новото ръководство на Топлофикация, което щеше да измъкне най-голямото парно на Балканите от батака на милионера топлофикатор? Какво мислят великите общински мениджъри?
„Въпреки усилията от страна на мениджърския екип на дружеството, събираемостта в годините постоянно намалява, дължащо се основно на неефективната законова уредба, която да задължава потребителите да заплащат консумираната от тях топлинна енергия, а така също и от непрекъснатото нагнетяване от страна на медиите негативно отношение към дружеството, стимулирайки ниската активност на плащане от всички потребители.”
Така пише в последния годишен отчет на Топлофикация София. Нито дума за цените (камо ли, че са непосилни), нито пък за доходите (дума да не става, че са най-ниските на континента). Само за тази дебилност цялото идиотско ръководство на това измислено „дружество” трябва да се разкара. В една от най-богатите икономики в Европейския съюз – британската – от началото на годината вестниците тръбят за така наречената „горивна бедност” – когато над 10% от доходите на едно домакинство отиват за осветление и отопление. Обявяват се социални програми за стотици милиони евро, правителството поема ангажимент да ликвидира „горивната бедност” сред най-засегнатите до 2010 г., а в цяла Великобритания – до 2018. Още веднъж – става дума за „бедност” във Великобритания, а не в някоя от нейните бивши или не дотам бивши колонии. Даже когато енергийните компании там вдигат цените на тока и отоплението, имат поне елементарното лицемерие да кажат, че го „правят с огромна неохота, предвид все по-свитите бюджети на домакинствата”. Това обаче е в Англия и Шотландия – тия бедни, бед­ни хорица. В свръхбогатата България бедността отдавна е изкоренена и проблемът е единствено в това, че полицията не бие длъжниците на Топлофикация и в медиите, които „нагнетяват негативно отношение”. Иначе хората имат пари, но си ги харчат за екскурзии до Англия, където се чувстват като милионери сред „горивно бедните”.
Криминогенно богатине ние обаче ще набъбнем още повече тази зима, защото Газпром вдигнал цените с огромни проценти по случай годината на Русия в България и нашето министерство на икономиката и енергетиката козирувало и подписало от кумова срама. Тези нови цени на газа неминуемо ще доведат и до ново покачване на цената на парното с двуцифрени проценти и съответно – нови „неизправни” домакинства, кандидати за затвора.
Новото поскъпване на газа доведе до безпрецедентния случай синдикатите (КНСБ) и работодателите, които обикновено протестират едни срещу други, да заформят общ протест срещу държавата заради непосилно високите цени на газа. Правителството обаче казва: „Газпром такива ги слага – нищо не можем да направим”.
Синдикатите, ако поне малко си заслужаваха името, щяха от своя страна да тръснат на правителството един подписан договор с всички бюждетни служители – лекари, учители и пр. – и да кажат: ами работниците сложиха минимална заплата 1000 лева от догодина – започвайте да плащате, нищо не можем да направим. Рус­кият Газпром обаче може, но българските работници не могат. Все още, за съжаление. Това е страната на Социалистическата партия, за която бедността е престъпление.
Какво да правим?
Първо и най-важно, бойкотът трябва да продължи, а с него и „нагнетяването на негативното отношение”. Сегашните родени в нечий болен мозък „дружества” не стават за нашата страна с нашите доходи. Те трябва да фалират барабар с Булгаргаз, защото са му най-големите клиенти. Цялата бюрокрация от държавно-общински посредници по веригата от газопровода до абонатната станция да изчезне и държавата най-сетне да признае, че единственото възможно достъпно отопление за хора със заплата 200 евро и пенсия 50 евро е изцяло субсидираното, защото всички други варианти вече ги видяхме – частно не става, държавно – виж Вальо Т., а ако е много евтино, не си струва да поддържаш каси, касиери, счетоводители и да разпращаш сметки.
Социализацията е възможният вариант за България в момента, защото засега световният империализъм ни е вързал за руската тръба. Можем обаче да разкараме държавните и частни некадърници, които дебелеят покрай нея. Те ще изкарват нови и нови „варианти” и ще си правят нови и нови експерименти, а ние ще задлъжняваме все повече. Няма да се дадат без бой, но щом тъй и тъй ще се лежи…
А. Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *