Пети „No border“ в Румъния

печат
no-border-fest-2009-d180d183_fmt

Тази година за пети пореден път се проведе румънският анархо-пънк-хардкор No Border Fest срещу границите, които разделят хората, расизма, ксенофобията, сексизма и национализма. За разлика от предните години, този път фестът беше само 1 ден, но определено си заслужаваше да бъде видян на живо. За място на концерта беше избран клуб в малкото селце Дета, близо до Тимишоара.

Въпреки големите си размери, клубът се оказа тесен за всички, които искаха да присъстват. Когато тълпата младежи, която беше тръгнала от Тимишоара, превзе клуба, той буквално започна да се пръска по шевовете.

Още на гарата в Тимишоара стана ясно, че фестът ще бъде грандиозен, ако се съди по огромната маса хора, която се беше запътила към Дета. Анархисти, антифашисти или просто младежи, които обичат пънк-хардкор музиката от всички краища на Румъния се бяха събрали на гарата, за да хванат влака за Дета, където щеше да се проведе No Border Fest.

Стари познати се виждаха, а други се запознаваха. Изключително приятна изнанада беше за всички, когато разбраха, че българската oi!/streetpunk банда “Битов Терор“ пътува заедно с тях. Българската група не можа да се отърве от въпросите за положението в страната ни и развитието на сцената и анархизма в България.

Клубът посрещна с безплатна храна всички, които бяха гладни, благодарение на организацията на „Food not bombs“ – Румъния. На специално отделено място имаше и щанд, откъдето всеки можеше да си набави различни значки, нашивки, дискове, тениски и други материали. А в края на феста всеки получи някакъв подарък от организаторите.

Най-забележителната и известна банда от всички, които се включиха, бяха местните любимци от Pavilionul 32. Името на румънските ни съседи идва от лудницата в Тимишоара и по-точно от отделението за тежки случаи на психично болни, проявяващи агресия. Бандата свири бърз и агресивен хардкор/пънк, който наелектризира публиката. Техните текстове са силно социално-политически и са огледало на реалността в Румъния, която е подобна на тази в България. На 27.08.2007 г. дори зарадваха и българските си фенове в Инфоцентър „Екотопия“ в Разград.

Момчетата от българската oi! streetpunk банда „Битов Терор“ се появиха на импровизирана сцена трети. Освен авторските си парчета, „Битов Терор“ изсвириха и няколко кавъра, които звучаха, според мнозина, по-добре и от оригиналите. Част от тях бяха екстремната „Torpedos“ на Non Servium и „Solidarity“ на Angelic Upstarts, в която се пее за работницте, които не спират да се борят и знаят, че чрез обединението и вярата в себе си, чрез огъня, който не спира да гори в сърцата им, един ден ще извоюват свободата си и човешките си права и ще се изсмеят в лицето на тираните. Изпълни се и антифа парчето „10 на 1“, в памет на 20-годишния Тимур Качаров, дивашки убит от неонацисти в Русия през декември 2005, емблематичните песни за българската хардкор и пънк сцена „Мъртви“, „Буш Фашист“ и други.

Страхотна беше ска/пънк бандата The Last Minute. Със своите мелодични и готини парчета накараха дори тези, които не слушат ска, да се включат в танците.

Други виновници за невероятното прекарване бяха сръбските анархо-хардкор-кръст Jatagan от Белград, активна част в борбата на белградските анархисти.

Останалите две бяха Coercion (punkrock) и Calibru 49 (хардкор/пънк) от Румъния. Всички банди се раздадоха максимално на тълпата, изпаднали в екстаз, фенове.

„Прави чест на румънските ни другари, че въпреки полицията и тежкото социално-икономическо положение, те не се отказват и правят често всякакви подобни изяви. Респект!“ сподели Здравеца от „Битов Терор“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *