Прогнозите ми за края на капитала и държавността

печат

СЕ ОКАЗАХА ПРЕКАЛЕНО УДЪЛЖЕНИ

( продължава от миналия брой)

Японски и други роботи ще компенсират недостига и на фермери
В Япония стартира проект на стойност 8 млн. долара за роботизация на селското стопанство. Тя ще е първата страна, в която интелигентните машини от ново поколение ще излязат на полето, за да повишат с до 60% производството на растителни продукти. Очаква се чрез навлизането на роботите в пустеещи земи, да се компенсира недостигът на фермери. Обезлюдяването на земеделието отчита най-сериозен ръст в страните от ЕС, в Северна и Южна Америка, Източна Азия. Идеята за „Интелигентна техника“ на полето не е нова. В някои европейски страни и в Америка вече използват роботи в селското стопанство, които се ориентират с помощта на GPS. Неотдавна американската корпорация Джон Диър разработи комбайн, който сам вика трактора за извозване на зърното, щом това стане необходимо. Германската фирма Фендт пуска на пазара двойка трактори, единият от които се управлява ръчно, а вторият автоматично повтаря действията му. Наскоро появилата се система за спътникова навигация RTK-GPS определя местоположението на машината с точност до два сантиметра. Технологията е разработена от Арно Рукелсхаузен за модулния робофермер BoniRob. Апаратът открива зелените растения на фона на почвата с помощта на спектрална камера. Изобретателят планира да вгради в робота система за разпръскване на минимални дози хербициди, но така че да унищожи само ненужните плевели. Според него така ще се спестят до 80% използваните химикали в земеделието. Той смята, че роботът може да се използва и за торене. Изпитанията показват, че датчиците, с които ще се определя нивото на азот в почвата, ще съкратят разходите за торове с до 80 процента.
Същевременно от Австралийския център за полева роботехника разработват автомат, който е програмиран да разпознава растенията по формата на листата. Това става чрез снимки на растения, които се съхраняват в паметта му. Освен работата на полето, роботите ще умеят да спазват и агроекологичните практики.

Япония ще замества имигрантите с роботи помощници
Компаниите Тойота и Хонда са утвърдили програми за изграждане на хуманоидни роботи помощници, които ще имат все по-голямо значение за японската икономика. С тази мащабна нова индустрия японското правителство очаква да намери решение както на икономическите проблеми, така и на тези в здравеопазването поради сериозното застаряване на населението в Япония. Вместо да се примири с икономически спад или да позволи голям приток на имигранти, които да компенсират намаляването на населението, Япония смята да се въоръжи с роботи помощници, пише Файненшъл Таймс. Стратегията е оповестена в доклад, публикуван от правителството тази година, в който пише:
Към 2025 г. над 30% от населението на Япония ще бъде на възраст над 65 години… В същото време броят на децата ще продължава да намалява, което ще доведе до недостиг на работна ръка, която да се грижи за по-възрастните и хората с увреждания – това ще увеличи бремето за работниците в сферата на здравеопазването… В такава среда роботи, които помагат на хората да се справят самостоятелно, и автомобили, които се използват лесно, ще бъдат от съществено значение.
Компаниите Сумитомо и Фуджи Хеви Индъстрийс, която произвежда автомобилната марка Субару, се опитват да реализират на пазара роботи чистачи. От Панасоник пък ще представят на пазара в Япония робот, които служи като аптечен пункт. Всички виждат в роботиката обещаващ бъдещ пазар.
Едно от последните постижения в тази сфера е изобретението на компанията Сайбърдайн, наречено Хал. Това е изкуствен скелет (екзоскелет), който се прикача към човешкото тяло и подпомага неговото движение. Хал се състои от няколко бели пластмасови шини с мотор във всяка връзка, по подобие на структурата на хълбока и лакътя, които се завързват от външната страна на ръцете и краката, за да придават допълнителна сила. От фирмата твърдят, че с помощта на Хал вдигането на 40-килограмов товар ще бъде толкова лесно, колкото вдигането на молив от бюрото.
Освен чисто физическата част, Хал засича и интерпретира електрически сигнали от мозъка, които изпращат команди за движение на ръце или крака и активира едновременно с това външния скелет.
Хал излезе на пазара през 2014 г. на средна цена 170 хил. йени (1750 долара) месечен наем за петгодишен период. Само един крайник струва 150 хил. йени, докато цялата екипировка е на цена от 220 хил. йени. Роботът се използва в три болници в Япония, а от Сайбърдайн работят с партньори от Дания за въвеждането на продукта и на европейския пазар.

Роботи изместват чистачките и другия помощен персонал в Япония
Кризата принуждава все повече фирми да съкращават персонал. От друга страна, спадът в промишленото производство праща на борсата за безработни не само хората, но и роботите. Затова умните машини напускат бездействащите фабрики и завземат офиси и канцеларии.
Фуджи Хеви Индъстрийс и Сумитомо още през 2008 г. започват да използват робот чистач за офис сгради. Кибернетичният чистач прилича на кръгъл метален цилиндър. Снабден е със сензори, за да избягва препятствията по пътя си и да не се блъска в хората. Той действа като гигантска прахосмукачка и изсмуква прах и мръсотии от подовете, като безпроблемно използва асансьорите, за да се движи по различните етажи. Следващите модели перат мокети и мият гладки повърхности с пара. За една нощ такива роботи могат да излъскат всички офиси в небостъргачите. В японски условия се изплащат за една година, което е много добре, като се има предвид, че експлоатационният им срок е 10 години.
robot_fmtДруга японска фирма, Яскава, пуска в началото на 2010 г. робот, който може да разнася документи из офисите в дадена бизнес сграда. Той има 8 сензора, включително и система за разпознаване на човешки лица. Също може да използва асансьор.
С помощта на сензорите той намалява скоростта си, щом види, че наближава човек или препятствие по пътя си. Разпознаването на лица му помага да доставя документа до служителя, за който е предназначен, заменя секретарки и помощници в офисите. Много е удобен и за връчване на заповеди за уволнение, тъй като разпознава лицата на служителите и може да носи в себе си хартиени документи. Така роботът спестява на шефа неудобството да съобщава за уволнението и да го аргументира пред подчинените си.

Робот открива рака
Ранната диагностика на рака е крайно важна за успешната борба със заболяването. Група учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис създава миниатюрна лепкава лента, която може ефективно да открива раковите клетки в кръвта.
Новото устройство представлява силициева пластинка с размери 1 на 2 сантиметра. Тя е покрита със силиций с диаметър в нанометри и микрони по дължина, която изглежда като килим, който на свой ред е покрит с антитела от белтък, способни да разпознават и улавят раковите клетки.
За определяне ефективността на устройството, авторите на изследването са създали аналогична по размери пластинка с равна повърхност, също покрита с антитела. И двете са поместени в питателна среда, в която се култивират клетки на рак на млечната жлеза. Оказало се е, че пластинката с „килима“ улавя 45-65% ракови клетки от разтвора, а гладката пластинка — само 4-14%. Средно от серията опити е установено, че наноструктурираната повърхност позволява с нейния филтър да се уловят 10 пъти повече клетки, отколкото с гладката. •

(следва)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *