Разделихме се със Славейко Павлов

печат

Slav.Pavlov_fmtНа 9 юни 2014 г. почина Славейко Иванов Павлов.

Той е роден на 1 септември 1919 г. в с. Каяджик в Беломорска Тракия – Гърция.

Родителите му са от с. Крушево (Ахпадохори) в Демирхисарска околия (Сидерокастро) в Егейска Македония. Детството му минава на полето – на тютюна.

Като ученик в гимназията на гр. Петрич се сдружава с ученици в по-горните класове с определени анархистически идеи и разбирания – Кръстьо Енчев от с. Яново, Иван Бижев и Велик Уруков от с. Петрово и Никола Ив. Янкулов от с. Хърсово – Петричко.

Вдъхновен е от примера на Парижката комуна през 1871 г. и Ботевия подвиг и революционно дело от 1876 г., от делото на Михаил Герджиков, на гемиджиите, на Орце поп Йорданов, на Гоце Делчев и други.

През 1941 г. е изключен от Петричката гимназия за една година, обвинен за разпространяване на анархистическа литература. Две години по-късно, като войник в 14 пехотен македонски полк, е арестуван и обвинен за организиране на бягство при титовите партизани. За скалъпеното обвинение без доказателства е изпратен в „Черните роти“ в с. Гиген – Свищовско. По-късно тези роти са настанени в Св. Врачко за строежа на железопътната линия Симитли – Демир Хисар. Седмица или две преди 9. 9. 1944 г. бяга от лагера и се включва в партизанските групи в Пирин.

След 9 септември 1944 г. записва химия в Софийския университет „Климент Охридски“.

В началото на март 1947 г. е арестуван със същите обвинения от новата власт – анархист, разпространение на идеите си и т. н. По това обвинение 6 години и половина от живота му преминават в концлагерите на болшевишката система за превъзпитание, наречени „ТВО“.

За него социалдемократът д-р Атанас Москов пише в спомените си: „Прям, човечен, сърдечен, той носи добродетелите на чист идеалист. Анархист е, но с по-християнска и по-справедлива душа от много официални служители на християнската вяра“ (д-р Москов, спомени, София, 2004 г., стр. 73).

Кръстьо Хаджииванов, анархистът, поетът и бунтовникът пише:

„Спи спокойно, о, другарю скъпи, почивай в мъртвата земя, на всички ти ни завеща успех във нашата борба“. •

От другарите

на Благоевградската организация на анархистите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *