С мечка ошав да ядеш

печат
Ходих и аз на Орлов мост да подкрепя протеста. Со кротце, со благо така, в извънработно време, без насилие и провокации, без да рискувам повече от няколко часа арест и административна глоба.

Когато стигнах, кръстовището вече беше блокирано. Няколкостотин души се разхождаха насред шосето. Между тях и останалите няколко хиляди, покрай тротоарите от двете страни на шосето, имаше кордон от робокопи. Попитах хората – защо сме разделени на две? Отговориха ми, че онези по средата били „пробили“ (иронията не си я измислям, беше в отговора) кордона и сега протестирали там. Пообиколих кръстовището, поослушах се. Викахме „Всеки ден ще е така…“, полицаите ни гледаха накриво. Викахме „Цеко в затвора…“, Цеко сигурно си го премести в другия крачол. Реших, че по-интересно и по-важно ще е, ако отидем повече хора на шосето – единственият смисъл в цялата работа, който виждах, е да се привлече вниманието на хората чрез набъркване в личният им живот и чрез показване на „гражданското неподчинение“ в медиите.

Издебнах когато между полицаите се отвори дупка и се мушнах вътре. Нещо ме сдърпаха, мрънкаха, но явно решиха, че не си заслужава да вървят след мен. И хоп – и аз се оказах много незаконен.

Видях се с разни познати „вътре“, поговорихме си… Хората бяха вече уморени и искаха да си ходят. Обаче как да си тръгнеш – последните останали може да ги приберат като нищо. И така, ние си седим, полицаите ни се мръщят, колите не минават.

Точно в 9 часа полицаите се стрегнаха и започнаха безцеремонно да ни избутват. За няколко минути по-малко от 200 полицаи изхвърлиха 3000 души от шосето, колите тръгнаха и ние вече можехме да се прибираме спокойно у дома – циркът беше приключил.

Днес отново ще отида. Трябва цирк да има. Без насилие, без провокации, без да рискувам повече от няколко часа сред полицаи, които ме мразят, че съм им отворил работа. И без изгледи да уплашим някого – в края на краищата и децата имат право да си играят… до 9 часа. После полицията прибира децата, за да могат отрудените гласоподаватели да се приберат у дома си, да научат от телевизията, че правителството се грижи добре за тях и да се наспят, та на другия ден да могат да прислужват добре. Пък горите на Витоша не ги дават по телевизията, едва ли гласоподавателите ще се трогнат заради тях.

Остави коментар

 • показателна е реакцията на властите срещу тези протести: хем нарастващо противопоставяне, хем готовност за преговори.
  Второто се дължи на осъзнаването, че имат пред себе си реформисти, които не искат да конфликтуват със самата законност и наложен „демократичен ред“. Понеже ГЕРБ (и практически всички други партии) са опортунистични формации, те съзират в „зелената идея“ още един източник на политическа демагогия. В сърцевината на протеста е искането за ПОВЕЧЕ ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ. ТОва не може да не допадне на властимащите, макар и да напряга опозицията (само докато тя не е спечелила изборите, после всяко властническо пълномощие й се услажда донемай къде).
  Първото обаче е малко странно. Демонстрация, че владеят ситуацията? Страх че протестът може да се радикализира?

  общо взето, съжалявам за отрото изказване, но протестиращите „природозащитници“ се занимават с глупости. Държавата е заинтересована да „развива туризъм“ (източник на данъчни приходи), независимо, че това е паразитичен стопански сектор, той по никакъв начин не допринася за развитието на страната (вижте какво сполита курортни зони като Гърция, Испания, Египет!), само за разслояване на населението и за зависимостта от вносни промишлени и селскостопански стоки. Законите също се пишат от държавата, каквито и илюзии за обратното да внушава официалната пропаганда.
  Еколозите ни се жалват на тартора на разбойниците за действията на бандата му.
  Съвсем друго би било, ако несъгласните със застрояването на природните планински паркове предприемат преки действия.
  Но нямат кураж за това, нямат и мотивация – те уповават на държавността.

  и някой ден ще проимат „екологично мислеща“ власт.
  За справка: най-природозащитни досега са били режимите в Германия, Италия и Испания по времето на Хитлер, Мусолини и Франко. Точно по тертипа на предишните монархии с техните огромни ловни резервати, недостъпни за простолюдието.
  Властническите системи нямат друг режим на функциониране, освен или да решават природозащитните въпроси за сметка на социалното, или да гонят безогледна печалба с известен временен социален ефект при катастрофални последици в перспектива.
  Нормални решения, търсещи съгласие на човека с околната среда капитализмът и властничеството не може да предложи.

 • А вие пък само критикувате и стоите по „горите“ в „нелегалност“, откъдето пишете революционни статии. Иначе статията не е лоша. Естествено, че повечето протестиращи са пацифисти и реформисти, но има и други и от участието на повече антиавторитарно настроени хора зависи това духът на протестите да се запази самоорганизиран и евентуално по-радикален. беззъбата критика на „революционери зад клавишите“ няма особено голяма стойност.

 • дейността на редколегията е да критикува онова, което е за критика, Иво.
  Колко по-зъбато искаш?
  Да, може би няма НИКАКВА стойност.
  А каква е стойността на реформизма-конформизма, на самоспирането на прага на „рамките на закона“?

  между другото, по времето на хипи-движението (накъде повече пацифизъм?!) хората не са изпитвали колебания да нарушават закона – изгаряли са публичто повиквателните си в армията.

  Стойност (и резултат) тази протести биха имали, ако активистите им си употребяваха времето да убеждават населението ПО МЕСТА (борейки се с дребнобуржоазните навици) – все пак ски-съоръженията се планират за строеж не на Орлов мост.
  Ако не ви харесва посочването на този факт, значи нямате никакъв шанс да „съхраните духа“ (и по-добре недейте съхранява тъкмо този съглашателски дух). Партийни (например т.нар. „зелени“) функционери вече правят политика на ваш гръб – би трябвало да сте възмутени от този факт. Ама на, дразни ви нашата критика, че не сте достатъчно и дейно радикални.
  За мен това не говори много добро за вас.

  (относно „нелегалността“ – не се крием кои сме, ако си забелязал; и в „горите“ поне аз съм буквално, живея там)

 • Работата на редколегията е да подбира материали за вестника и да ги критикува, ако има нужда. Другото е… от лукаваго 🙂

  Горният материал са моментни впечатления. Тепърва трябва да се напише анализ на събитията за вестника. И в този анализ трябва да се каже не дали протестиращите са пацифисти или реформисти, не дали ги харесваме или не. Смисленият въпрос е как се вписват тези събития в пътя към революцията и какво можем да научим от тях за развитието на обществото. Извън това няма смисъл да си чешем пръстите.

 • Искам да кажа нещо, … значи това, което се случи в петък и в събота не беше „обикновен“ протест. Не може да му се лепне етикет като реформистки. Шаркан, в случая закона за горите изигра ролята на форамлен повод хората да се съберат на едно място. Доста от тях (да речем 1000 човека), които бяха там изобщо не бяха следили прокарването на този закон и НЕ бяха ходили на нито един от предишните протести на тези еко партии, нито пък ще започнат да ходят. Получи се съвпадение на обстоятелствата на точното място и в точното време (ха!)… което обаче само по себе се не е толкова случайно и стихийно, колкото изглежда. Киселата боза на 1001-годишния преход е започнала да ферментира и вече се вижда какво ще стане, когато се отвори тапата.

 • Slona,
  пепел ми на езика, ако река нещо срещу ФАКТА, че хората са излезли да протестират.
  Белята е в това ЗА какво протестират, не ПРОТИВ какво.
  Виж: протестират срещу поправки в закон. Сиреч, за запазване на старата му версия. Не е ли това реформизъм?

  едно време аплодирахме Солженицин, докато чувахме неговото „против“. Ама щом се разбра неговото „за“, почнахме да се усещаме като нахранени с лайна.

  та не съм оптимист какво ще изригне, когато социалното налягане избие тапата. Липсата на конструктивна и АЛТЕРНАТИВНА идея ще тласне недоволството в старите коловози. Ще бъдат сменени курвите (извинявайте, момичета, това е само лаф), ще бъде пребоядисан бордеят… и? Пак си остава бордей. Не е алтернатива това, а аналогия, презареждане на същата шибана матрица.
  Доста политически групировки се гласят да използват фонтана от тапата като ракетоносител, за да се възнесат към лостовете за управление над обществото.
  В светлината на моите идейни убеждения лошо няма да ги възнесем – право в идеалния вакуум. И да разбием на пух и прах командното табло на властта.
  Само че това не става без КОНСТРУКТИВНА ИДЕЯ и СИСТЕМЕН ПОДХОД.
  Имат ли протестиращите поне лек намек за разбиране, че унищожаването на политическата и стопанската власт е кардиналният изход? Често повтаряната приказка „да не решаваме проблемите на парче“ се е изтъркала, но смисълът й (поизбърсан от демагогския бълвоч) е: да ударим корените на ключовите проблеми (ох, те са направо гангрени!), за да не се възпроизвеждат отново и отново – и да ни тровят живота.
  Не е ли така? (поне „на теория“?)

  (ако искаш, можем да продължим по-пространна дискусия в анархофорума http://www.anarchy.bg/forum/ за по-удобно)

 • За съжаление нямам време да напиша и да докажа всичко, което мисля. Мисля че успях да следя протестите отблизо, доколкото въобще е възможно. И ще нахвърлям няколко идеи, живот и здраве ще ги опиша и докажа по-добре във вестника. Моля ви, ако нещо ви прозвучи невероятно, пишете изрично.

  1. Участниците: Наистина протестите (и характерът им го показва) не са просто за горите. Реално хората са недоволни от мутрафонията и произвола, особено при това правителство. От опит знам, че няма „случайни“ хора, всеки е по някаква причина там. По моите наблюдения повечето не са наясно със закона, а много изобщо не са за екологията. Имаше хора, които просто мразят полицаите. Имаше анархисти. Имаше марксисти. Имаше професионални еколози. Една част от хората работят за много пари. Повечето – за не толкова много пари. Някои… направо не работят. Огромната част бяха младежи, някои – ученици.

  Ще допиша като имам време…

 • „…можем да продължим по-пространна дискусия в анархофорума…“
  Добре, направих тема http://www.anarchy.bg/forum/viewtopic.php?f=1&t=4439

 • Аз го виждам на адрес http://www.anarchy.bg/forum/viewtopic.php?f=1&p=43987#p43987

  Не съм забравил да си допиша коментара, просто не ми остава време. Ще го сторя във форума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *