Съдилищата и затворите

печат

Беседа с младото поколение, изнесена между циганската махала и „квартала на белите“ боклуци като нас

Момци! Наречете го „божия заповед от светите пророци Бакунин и Кропоткин“, но ние смятаме държавата за зло! Тя е една от главите на грозната хала ВЛАСТ – злото абсолютно. Ненапразно умни хора от миналото, нека и не всички нравствено чистоплътни, са рекли:
Властта развращава, абсолютната власт развращава абсолютно. (Джон Далбърг-Актън)
Всяка власт е непрекъснат заговор. (Оноре дьо Балзак) – направо по Ботевски го е рекъл бре!
Всеки притежаващ власт е склонен да злоупотреби с нея. (Шарл Луи Монтескьо)
Приятел във властта е изгубен приятел. (Хенри Адамс)
Властта е възможност и способност за разпореждане с чужда собственост. (Уинстън Чърчил, пияница и военнопрестъпник, много тачен в Англия хаймана)

На злото „държава“ му растат зъби, рога, шипове, нокти – и всеки този израстък е зло.
Един руснак, Виктор Шендерович, е рекъл: Държавата е нещо, просто като велосипед – отгоре кормило, отдолу вериги…
Вериги – и затвори, комплект. Знаете, там се попада по милостта на СЪДА, уж според закона, който е трънлив шубрак, непроходим без проводник. Ако проводникът обаче е добре платен и гъст да пие уискито със съдиите, ще ви преведе без драскотина – като Масларова, като Станишев, Цветанов, оня задник от ДПС и други знайни и незнайни герои на нашето време.
Останалите попадаме в пандиза.

Само да не речете, че щом съм Хасан мангалът, ме боли задето повечето пандизчии са цигани, та затова съм се разврякал. И само българи да бяха зад решетките, пак щях да искам да строша и срина стените – по-арно площадка за скейтборд да има, както тази есен направили на мястото на една испанска църква – и тя затвор, за човешкия дух. Не ми ли вярвате? Да ми ослепее и читавото око, ако лъжа!
Утре някой държавник ще измъдри – всички цигани за полицаи, да държат търпеливи и без туй търпеливите българи, пръв ще купя (или задигна) пургатив в големи количества и ще го сипвам на мераклиите за джандари мои събратя. А най-амбициозните даже с цар Кирова ракия ще ги черпя.

Викате, такова нещо няма да стане? По време на Османската империя арнаути и черкези са имали правото да мачкат раята в името на султана. А в Руската империя за същото скурвиха немалка част от някога волните казаци – да налагат с камшици бунтуващи селяни и стачкуващи работници. Пак ще речете, сещам се за Османското, понеже съм Хасан, нали? Ще се заядете, че не смятам онова време за „робство“? Защо да не го смятам! Щом прадядовците са го мислели, робство е било. Ама пак по-меко от положението на негрите в Съединените Щати и в Бразилия, че и в Русия през същия исторически момент. То и днес е мекичко, ама пак още понамирисва на робско дередже – като пикня от разгонен котарак, не изветрява.
Не са се сетили държавниците ни – хем ще приберат еврофондове за „интеграция“, ново „ромско включване“, – не са го направили. ДПС-то нали го впрегнаха за плашило, ама откакто взе да издиша, май ще обърнат лошите си очи да урочасат нас…
Ето, разсеяхте ме. За пандиза говорех.
Затворът е школа, през която трябва всеки да мине – не помня кой го е казал. Един французин, много цапнат в устата, Алфонс Але му викали, умрял през 1905 г., написал, че
Законът си е закон. За да се озовеш в зандана, хич не е задължително да си виновен, но за да излезеш на свобода, изобщо не стига да си просто невинен!
А това „влязъл в затвора, попаднал на хора и станал човек“ си го знаете. Не? Пусто ви даскало! Утре да ми докладвате кой го е казал! Само че едно време е било така, и то не всякога – днес в затвора съвсем се губи човешки облик. Затова мечтая и на сън да подкарам някой ГОЛЯМ булдозер към затворите. Колко тухли за къщи ще извадим от там!

Та като анархист поначало се съмнявам в справедливостта на всеки държавен съд и всяка негова присъда. И не приемам наказанието със затвор.
Три четвърти и повече от законите защитават държавните интереси и имането на имащите. Махнем ли държавата, направим ли собствеността истински всенародна, смятайте с калкулатора – три четвърти от престъпленията ще се забравят. Остатъкът дивотии са въпрос на ПРЕВЕНЦИЯ – общността вижда, че нехранимайкото прощъпулва по лош път, ще го вразуми, ще му даде да прави нещо да му е присърце и полезно, не щуротии. Лошотията, че и глупостта, са болести – лечими са, с търпение и вещина. Неволята не само учи как се поправя каруца, но и отглежда отговорност, човечецът да става ЧОВЕК, без да го затварят в тюрми.
Хайде на булдозерите!
В истинския живот навярно няма да успеем да потиснем тая жадна за възмездие мъка. Викам, да решаваме за всеки убиец и изнасилвач отделно и много задълбочено ще ровим – става ли този да се вчовечи, или да не мъчим ни него, ни себе си – водим го до стената и – бум!
Само че как да сме сигурни, че завалията лежи именно за това, за което са го осъдили? Наистина много ще ровим, за да не бастисаме набеден от следователи, съдии и адвокати.

Още ли има? За затворническата организация в Централния Софийски, ох… надявах се да не попиташ, ама щом си се сетил – заповядай: каквото казах досега, важи и за този случай, дето толкова не ти дава мира. Нищо не знам за конкретния чиляк – той казва едно, кадията друго, фактите и уликите осрани, останаха саде ВЕРСИИ, дума срещу дума. Дайте ми да си поприказвам с него, нека не съм доктор Лайтман от сериала, язък че го спряха „Излъжи ме“ (Lie to me), ама ще науча какво и що. Без това нищо не казвам, нямам моралното право. Не се измъквам бе! – трябва да сме приятели на правдата и да постъпваме справедливо, не „законно“, не наизуст!
А за затворническата организация в оня джендем, Централния – по принцип бих подкрепил борбата срещу произвола на затворническото началство над затворниците – никой не заслужава, каквото и да е оплескал, гаври от лаком сребролюбец и садюга надзирател.
В същото време НЕ МОГА с леко сърце да одобря дето същата организация „съдействала на лишените от свобода да се превърнат в примерни граждани“. Тъкмо „примерните граждани“, козирувайки на всяка власт от Освобождението до наши дни, позволиха всички безобразия, особено съсипването на страната през последните 26 години. Тия „примерни“ и занапред ще легитимират олигархията като безспорен господар над обществото. Не, мерси!

Туй беше, хайде сега бегайте и си гледайте работата, че имам дърва да цепя. Освен ако не щете да помогнете де.

Хасан Девринджи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *