Символите на анархистите

печат

Анархистите са използвали няколко символа в своите битки срещу държавата и капитала, не само черното знаме. Символ на анархизма става и буквата А, оградена в кръгче – същият този знак, който сте виждали по стени и мостове, има го навсякъде, дори и сега. За първи път черните знамена с буквата А се появяват в Русия, по този начин анархистите се разграничавали от други организации, използващи също черни знамена.

Черното знаме винаги се е свързвало с анархистите. Най-известен с това е бил Нестор Махно, който по време на руската революция печели много сражения под черния флаг и успява да запази голяма част от територията на Украйна свободна. През 1968 г. студенти от Париж издигат черно знаме, на което има и пришит червен плат, по време на масов протест и сблъсъци с властта.

Анархисткият черен флаг обаче се вее много по-рано и няма официални данни кога е използван за първи път.

Твърди се че първият човек, издигнал черно знаме като знак на анархистите, е била Луиз Мишел – известен участник в Парижката комуна през 1871 година. Според историка анархист Джордж Бекас, Луиз Мишел преминава през площада в Париж с черното знаме през 1883 година по време на демонстрации на безработните в Париж. Заедно с още 500 души след себе, си Мишел скандирала „Хляб и работа или властта!“ Могат да се намерят още стотици материали за анархистите и техните черните знамена. Скоро след това черното знаме стига и до Америка. Пол Аврич пише, че на 27 ноемви 1884 година черен флаг е издигнат в Чикаго по време на демонстрации на анархисти. Счита се че това е първото стъпване на черното знаме на американска земя. Черни знамена започват да се появяват и в други страни като Англия, Испания и Италия по време на демонстрации по времето, когато се правят опити да се разбие анархисткото крило след разпадането на Първия Интернационал.

Защо е избран точно черният цвят

Черният цвят символизирал глада и мизерията, в която са били принудени да живеят работниците и тяхната ярост и огорчение от тежкия (черен) живот. По тази линия Алберт Мелцер свързва черното знаме с работническата класа в началото на 1883 година във Франция, когато изборът е бил „работното място или гладната смърт“. В началото символиката на черния флаг и черното се е използвала в знак на солидарност с убитите от капитализма в борбата за свобода.

Хауърд Ерлих пише: „Защо ни е черно знаме? Черното е знак на отрицание. Черният флаг е знак на отрицание на всички други флагове. Той е отрицание на държавата, която поставя човешката раса в неравностойно положение. Черното е гневът на всички хора, борещи се за свободата си и изразяващи недоволството си от престъпленията срещу човечеството“.

Черно-червеното знаме

Черно-червеното знаме е сравнително отскоро. Черно-червени знамена се появяват в края на миналия век в различни конфигурации. Знамето е разделено по диагонал, образувайки два триъгълника – червен и черен. Това са цветовете на трудовото движение, известно още като анархосиндикализъм. Червеното символизира синдикализма (революционния, с основната идея за преки действия). Комбинацията от червено и черно в знамето символизира солидарността с всички хора, борещи се за правата си и за свободата.

Анархогрупата от Шумен

Остави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *