Ситият на гладния не вярва

печат

Не съм го казал аз, народът го е казал – че ситият на гладен не вярва. Аз го чух много отдавна и ми се видя глупаво.

После пораснах и научих доста неща. От другите хора, но и на свой гръб. И разбрах, че е истина.

Едната причина е в гладния. Сиромах човек – жив дявол, лъже, за да оцелее.

Но другата причина е в сития. Сит сред гладни – това значи богат.

Богатство не се трупа с труд. Пак народът го е казал – от работа гърбав се става, но богат не се става. Богатство се натрупва с лъжи, кражба, „печалба в рамките на закона“.

Колкото по-безочливо човек трупа пари, толкова повече страх хваща да не му ги отнемат. Затова лесно решава, че бедните са некадърни и мързеливи, завиждат му. Но много трудно приема, че ги движат мотиви, различни от неговите. Че може да не му искат парите, а просто да се нахранят. Затова не им вярва. Никога!

Между Дунава и Родопите живеем 7 милиона души. От тях я има, я не, един милион „сити“ – не живеят на кредит, хранят се здравословно, поддържат се физически, грижат се за външния си вид, „почиват“ си по няколко пъти в годината по курорти в чужбина. Останалите сме „гладни“ – оцеляваме на кредит, тъпчем се с боклуци, живеем „втора употреба“. „Почиваме“ пред телевизора – като гледаме „Богатите също плачат“.

Шест милиона души и – още шест милиарда – по целия свят мълчим, скърцаме зъби, докато не ни писне. Тогава се събираме на групи и крещим. Към „ситите“.

Нищо чудно, че не ни вярват. Те не ни се молят. Пращат ни полицаи, бирници, мутри. Ако трябва, ще ни бият със собствените си ръце, за да вземат „своето“.

А ние, вместо да отвърнем, им приказваме.

Наистина не е за вярване!

Те няма да ни поканят на софрата си. Какво ни остава тогава? •

Наблюдател

Остави коментар

 • тоя текст може да влезе във всеки учебник по формална логика поради изключителната стройност и яснота при доказване на тезата.
  1.Сит сред гладни – това значи богат.
  2.Богатство не се трупа с труд…Богатство се натрупва с лъжи, кражба….
  Направо готова математическа формула:
  сит == богат == лъжец & крадец

  Подобна елегантност в извеждането на крайния резултат липсва дори при Айнщайновото Е=m.С^2.
  Въобще всичко е чудесно, само дето хич не се връзва с личния ми опит. Според горното определение аз съм един от единия милион „сити“ – не живея на кредит, чат-пат ходя на почивка, поддържам се доколкото мога. От тук следва, че съм богат. Което, както вече разбрахме, е еквивалент на лъжец и крадец.
  Не помня да съм откраднал от някой, особено пък от някой гладен. Но какво са спомените ми, изправени срещу желязна логика? Нищо, разбира се. Щом съм богат, значи крада – просто не си давам сметка за това. Въобразявам си също така, че с данъците които плащам се изхранват доста гладни. Шеги на съзнанието.

  • Наблюдател

   Абе той народът го е казал, че ситият на гладния не вярва, но… не щеш да ми повярваш :).
   Няма нужда да си Айнщайн и да знаеш физика, за да разбереш посланието на текста, ама ти си се запънал като магаре на мост. Но така е то – днес магаретата, които се пънат, получават повече от онези, които работят.

   • Народа го бил казал … и това превръща някакъв лаф приписван на „народа“ в безусловна истина?
    Между другото народа може да е всичко, но не и източник на мъдрост. Достатъчно е само да си припомним резултатите от различните видове избори, провеждани през последните 20+ години – в над 80% от случаите те говорят за точно обратното на мъдрост.

   • Наблюдател

    „Народа го бил казал … и това превръща някакъв лаф приписван на “народа” в безусловна истина?“
    Тц. Това описва как разсъждава „народа“. Това е целта на писанието – да обясни поведението на хората и да обясни, че с подобно поведение сме обречени. Дали то е „вярно“, „правилно“, „логически издържано“ или каквото там ти се иска, е съвсем отделен въпрос.

 • твоята формална (и прекалено линейна логика) също е за учебник.
  Наясно ли си що е то „богат“?
  И защо си толкова сигурен, че не си станал причина за отнемане на залъка от някого?

  (с данъците изхранваш доста от тия, дето наистина са богати)

 • >>Наясно ли си що е то “богат”?
  Не, възприятието за това е персонално. Аз мога да се чувствам богат с пари, с които друг се чувства мизерник, ако говорим за финансовата страна на въпроса. А пък някой може да по-щастлив от друг, въпреки че не разполага и с 10% от доходите му. Коментирах текста, според който, цитирам още веднъж „Сит сред гладни – това значи богат“. А пък богат (което, според автора, е еквивалентно на сит) не може да си току така – може да си такъв само ако лъжеш и крадеш. Праволинейната логика не е моя, а на автора. Според нея всеки, който не е гладен, трябва да чувства виновен. Е, аз не съм гладен, но се чувствам виновен.
  Според мен, за собственото ми положение съм отговорен аз – не някой друг. Ако съм гладен (случвало ми се е), само аз съм си виновен за това – а не тия, които не са гладни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *