Сомалия – провалената държава

печат
В началото на септември 2008 г. Съветът за сигурност към ООН за пореден път насочи погледа си към Сомалия. Повод за отправените критики към тази бедна и изостанала африканска държава са зачестилите пиратски нападения, извършвани край сомалийското крайбрежие.
Най-драстичният случай за момента е с отвлечения украински кораб „Фаина”, превозващ 33 руски танка Т-72 и боеприпаси за Кения. Пиратите искат 20 млн. долара откуп, за да освободят товара. Поради „деликатната” пратка, съдържаща много опасни химикали и експлозиви, и подозрението, че въоръжението не е предназначено за Кения, а за правителството на Судан в нарушение на мирния договор, отвлеченият съд е обкръжен от един американски разрушител, един руски военен кораб и трети военен съд с още неустановена националност. Американското правителство твърди със сигурност, че танковете и снарядите са за Судан, въпреки уверенията на Кения, че били за нейните въоръжени сили.
В края на август тази година сомалийски пирати поискаха общо 8,2 млн. долара откуп, за да освободят два малайзийски танкера и японски товарен кораб, отвлечени в Аденския залив.
От началото на тази година въоръжени сомалийски пирати са отвлекли най-малко 30 плавателни съда в района, което прави морските пътища край Сомалия най-опасните в света. Пиратите са поискали общо 4,7 млн. долара за малайзийските кораби „Бунга Мелати 5”, превозващ 30 000 т петролни продукти, и „Бунга Мелати Дуа”, който пренасял 32 000 т палмово масл. Исканият откуп за японския товарен кораб „МВ Стела Марис”, отвлечен на 20 юли, е 3,5 млн. долара. Въпреки фирмената политика да не се плаща откуп, този път малайците дават парите и екипажът е освободен.
Пирати са отвлекли и хонконгски танкер с 22-членен екипаж край Сомалия, съобщава базираният в Куала Лумпур Център за борба с пиратството към Международното бюро по мореплаване.
Същевременно, позовавайки се на изявление на Елисейския дворец, осведомителната агенция “Франс прес” съобщава, че с намесата на френската армия отвлечените на 2 септември 2008 г. от сомалийски пирати двама французи са били освободени и са невредими. При съвместната операция на френски военни части и сомалийски правителствени войски е убит един пират, а шестима са арестувани.
Според сомалийски официални правителствени източници пиратите държат общо шест кораба, отвлечени с цел откуп, в близост до село Ейл в много отдалечен район на страната и затова похитителите се чувстват в безопасност.
Тъй като Сомалия е една от най-изостаналите икономически страни в региона, все повече хора от сомалийското крайбрежие започват да се препитават чрез пиратство и грабеж. Страната е пред хуманитарна катастрофа. През септември тази година най-малко 5 души са загинали при безредиците в столицата Могадишо, съобщава „EuroNews”. Хиляди гладуващи жители на столицата излизат на улицата в знак на протест против рязкото повишение цените на храните. В отговор правителствените войски откриват огън. Сомалийците, сред които много жени и деца, разграбват магазините за хранителни стоки. Собствениците на магазините при галопиращата инфлация търгуват само с щатски долари.
„Протестираме против сомалийското правителство и против собствениците на местните магазини, които отказват да взимат сомалийските пари. Сега ние нямаме пари. Такъв ужас ние никога не сме преживявали” – споделя един от участниците в бунта.
По данни на Международния комитет на Червения кръст една пета от населението на Сомалия се нуждае от хуманитарна помощ. Тази ситуация може още да се усложни от сериозното засушаване, което предсказват метеоролозите за региона.
От 1977 г. до днес Сомалия е разтърсвана от междуособни граждански войни, като на няколко пъти влиза в сериозни военни конфликти със съседната Етиопия. На практика от 17 години централно правителство няма, а единствено враждуващи ислямски фундаменталистки банди и други въоръжени главорези, претендиращи да бъдат „истинска” власт. •
В. Пенев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.