Светът през септември

Септември 1921 г. в болшевишка Русия, седем месеца след смазването на Кронщатското въстание:

в Москва след упорита гладна стачка от Таганския затвор са освободени активисти на Конфедерацията на анархистите на Украйна „Набат“ и Руската конфедерация на анархосиндикалистите.
Десет дни по-късно в мазето на Лубянка, седалището на болшевишката политическа полиция ВЧК, са разстреляни осем анархисти, сред които Лев Чорний (Павел Дмитриевич Турчанинов) и Фаина Анисимовна Барон.
В същия ден голяма група анархисти успяват да избягат от централния затвор в град Орел, 400 км югозападно от Москва.

Испанската революция и гражданска война през 1936 г.:

През септември метежниците достигат подстъпите на Мадрид; премиер става социалистът Ларго Кабайеро; в Лондон започва работа „Комитет за ненамеса в испанските вътрешни работи“ към Лигата на нациите, предшественик на ООН. Инициатива на правителствата на Великобритания и Франция, Комитетът декларира като своя задача умиротворяване на Испания чрез оръжейно ембарго срещу всички воюващи, но на дело преследва друга цел – да остави Републиката беззащитна пред франкистите, подпомагани с хора и оръжие от хитлеристка Германия и фашистка Италия.

Унгария, 1956 г.:

След относителното затишие през август се засилват прояви на опозиционното антисталинистко движение. Създаденият предишния месец в град Сегед „Унгарски съюз на университетската младеж“ става независима от комсомола организация, включва студенти от вузове в Будапеща. Именно те, заедно с работническите стачни комитети, са водещата сила на Унгарското въстание през октомври.
В края на септември, работнически протести в Полша окуражават унгарците.


Преди 421 години испански големци съветват краля да не изтребва повече индианците, а да ги направи християни. Предложението е прието – убийствата на тялото отстъпват пред убийствата на духа.

Преди 350 години избухва Големият лондонски пожар, в който изгарят 16 000 сгради.

Преди 240 години е осъществен първият опит за атака с подводница.

Преди 170 години по изчисления на гравитационните отклонения е открита планетата Нептун.

През 1866 г. е екзекутиран Дмитрий Каракозов заради покушение срещу Александър II.

Преди 110 години е усъвършенства пишещата машина, а математикът Леонардо Каведо демонстрира първото радиоуправляемо устройство.

През 1910 г. на конгрес на лекари в Англия е изказано опасението, че ако душевните заболявания продължат да нарастват със същите темпове, то в средата на века лудите ще са повече от нормалните.

Преди 100 години за първи път в бой влиза машината, наречена „танк“.

Преди 98 години болшевиките започват „Червения терор“, провокирал Гражданската война. Идеологът на анархокомунизма П. Кропоткин пише писмо до Ленин в опит да го откаже от ескалацията на репресиите.

На 29 септември 1918 г. България капитулира в Първата световна война.

1923 г. – Септемврийското въстание, инициирано от БКП, ескалация на гражданската война в България, започната от юнския преврат и продължила до есента на 1925 г.

Преди 90 години конвейерната система на Форд отбелязва върхова ефективност. За да я подчертае, Форд въвежда на заводите си осемчасови смени и петдневна работна седмица. Трийсет години преди това Кропоткин в „Хляб и свобода“ доказва, че за да има изобилие от материални блага за цялото човечество, е достатъчно всички трудоспособни хора да отделят за обществено полезен труд по 4 часа 5 пъти седмично.

През 1938 г. в съветския официоз „Правда“ е напечатан лозунгът „За Родину! За Сталина!“

30 септември 1938 г. – Мюнхенското съглашение между Британия, Германия и Италия развързва ръцете на Хитлер да анексира Судетската област от Чехословакия. Към чешки територии предявява претенции и полското правителство, което след 11 месеца ще има съвсем други дертове.

Започва (1939) и завършва (1945) Втората световна война.

През 1939 г., 17 дни след нахлуването на Хитлер в Полша, същото прави и Сталин. След 11 дни пада Варшава, а Германия и СССР подписват договор за дружба и обща граница.

Преди 75 години група американски сенатори обвиняват Чарли Чаплин в подстрекателство към война срещу Германия.

Преди 70 години България става република, но нито Чиста, нито Свята.

На 22 септември 1951 г. шведското правителство забранява целувки на публични места.

Преди 62 години на Тоцкия полигон в СССР 45 000 войници са накарани да навлязат в зоната на поражение на атомен взрив.

Преди 50 години избухва гражданска междуплеменна война в Нигерия, провокирана от политиката на западните петролни компании. Фактически продължава до днес.

11 септември 1973 г. – военен преврат в Чили.

2001 г. – атаката срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. Загиват много хора, а правителствата получават дар божи – индулгенция за всички свои деяния в името на „борбата с тероризма“. Индулгенцията периодично бива освежавана с активни мероприятия като текущата бежанска вълна от Северна Африка и Близкия Изток към Европа.

През 2010 г. френският сенат одобрява законопроект, който забранява на жените да се забулват на публично място.

Преди ДЕСЕТ ГОДИНИ Саудитска Арабия благоволи да даде избирателни права на жените. Китай извежда първи модул на космическата си станция.

Преди ЕДНА ГОДИНА на извънредни избори в Гърция отново печели коалицията СИРИЗА. Начало на сирийската авантюра на Путин.

print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *