Убийство в глухата провинция

печат

На 26 март ФАБ проведе в град Ямбол дискусия с обществеността под надслов „Убийство в глухата провинция“. Поводът беше погромът, извършен над анархистите в града преди 86 години. Присъстваха млади и стари анархисти от страната, както и жители на Ямбол, които проявяват интерес към анархизма.

Събитието беше замислено като средство за запознаване на обществеността в града с трагичните събития и като стъпка към поставянето на паметната плоча на жертвите. Срещата се проведе в читалище „Пробуда“, в близост до родните места на голяма част от убитите. Дискусията премина в дух на солидарност с жертвите и интерес към анархизма. Без непременно да се считат за анархисти, всички участници в дискусията проявиха съпричастност към възпоменаването на събитието. Обсъден беше историческият процес, довел до репресиите срещу анархистите, действията на властта и последствията от погрома за града и страната. Припомнени бяха и други славни епизоди от миналото на Ямбол и по-специално Георги Шейтанов, безспорно една от най-бележитите личности, родени в него. Добре говори ямболският писател и журналист Христо Карастоянов.

Постепенно разговорът премина към по-актуалните събития и адекватните действия за справяне с проблемите. Стана дума и за носенето на оръжие, и за уличните протести, за приликите и разликите в борбите за социална справедливост от миналия и от този век. Общо беше мнението, че макар и да не е толкова тежко, както преди 86 години, и в наши дни животът не е песен, а може по-иначе. Начините да го променим са предмет на бъдещи дискусии.

Златко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *