[ УКРАЙНА ] Експериментът в Лисичанск

печат

На 25 февруари украинските анархисти от Лисичанската градска организация на Съюза на анархистите в Украйна (САУ) връчиха в Украйнския парламент (Рада) искане за гласуване на Закон за социален експеримент в град Лисичанск. „Смисълът на експеримента е по легален път да се повиши компетентността на гражданите и конструктивната социална активност на населението. Целта на експеримента е да се види всеобщата самоорганизация на гражданите за решаването на собствените им проблеми с постепенно заместване на техните структури на пряката демокрация на държавните органи и фиктивното местно самоуправление“ се казва в искането.

Лисичанск е град в източна Украйна с население малко над 100 хиляди души. През последните няколко години той е постоянно поле на вътрешнопартийни боричкания в Партията на регионите на бившия премиер Янукович, на практика парализирали местната власт, което доведе до решението на украинския парламент от началото на февруари тази година да обяви извънредни избори за кмет на града през май. Едновременно с това икономическото положение на района продължава да се влошава. На този фон украинските анархисти излизат с открито писмо към властите, в което се казва:

„С всеки изминал ден Украйна все по-дълбоко затъва в тресавището на кризата. Производството се прекъсва, хората губят работата си, цените растат, системата на управление е парализирана от политически интриги и пълна несъстоятелност на държавната бюрокрация централно и на местно ниво. Страната стои на ръба на социален взрив.

В същото време, все повече украинци разбират, че спасението няма да дойде в прекрасен образ на някой спасител. Нито избори, сменящи една бездарна олигархическа групировка с друга, нито залагането на енергията на „младите и зелени“, мечтаещи да създадат рая, нито политически преврат са в състояние да накарат държавата да работи за гражданите си. Затова все повече хора застават на позицията на радикалния отказ. Само че от отказ до отказ има разлика. Напълно очевидно е, че никакви протести в столицата не могат да бъдат в строгия смисъл „Против всички!“ Подобно на „безпартийната“ Червена гвардия от 1917 г. или на „аполитичната“ оранжева общност през 2004 г., на политическите „отрицатели“ през 2009 г., рано или късно, неволно или съзнателно, вотът „против всички“ ще доведе на власт съвсем конкретен кандидат.

В такава ситуация гражданите нямат на кого да се надяват, освен на себе си, като се самоорганизират. В прекия смисъл думите „против всички“ могат да бъдат не политически, а социален отказ. Пълен отказ от услугите на бюрокрацията и политиците. Не за царя, а за себе си гражданите да действат, работят и да строят своето бъдеще със свои сили, в своя дом, в своите териториални общини. И въпросът тогава се свежда до осигуряване на гражданите с достатъчно на брой съответни инструктори.

Във връзка в това, че анархизмът е наука за всеобщата самоорганизация, САУ е готов да се ангажира с логистиката на експеримента. Ние сме способни да привлечем достатъчно количество специалисти в областта на самоуправлението, съдействие за самообслужването и социалната взаимопомощ, да окажем юридическа, методическа и социална поддръжка в работата по създаването на ефективни структури по самоорганизацията на населението. В случай на успех в експеримента, САУ е готов да подпомогне аналогични начинания в десетки други малки градове в Украйна.“

Своето обръщение към украинския парламент лисичанските анархисти завършват с думите:

„Ние не молим за финансиране, а единствено да се погрижите за законовите рамки на експеримента, така че нашето социално творчество да не влезе в неуправляем конфликт с централната, а особено с местната бюрокрация, абсолютно бездарна, но готова на всякакви провокации и репресии, за да съхрани своите привилегии.

В случай на заинтересованост от ваша страна, нашите специалисти са готови да сътрудничат с профилна комисия на Върховната Рада за разработването на необходимия закон.“

По материали на anarhia.org

Превод:

mars_3 и sharkan

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *