Рупа и Мазиотис обявиха гладна стачка

Публикуваме съкратена версия на изявлението на членовете на анархистката въоръжена организация “Революционна борба“ от затвора Коридалос в Атина, Гърция. “Революционна борба“ действа от 2002 г. насам, като за това време е организирала няколко бомбени нападения, включително срещу съдебната палата в Атина, срещу министъра на вътрешните работи на Гърция, както и стрелбата с гранатомет срещу американското посолство през 2007 г. Всички атаки на организацията са внимателно организирани, така че да няма човешки жертви. След убийството на 16-годишния анархист Александрос Григоропулос от гръцката полиция, “Революционна борба“ организира серия от атаки срещу полицейски части и полицейски управления. Припомняме, че революционерът Никос Мазиотис беше задържан след престрелка с полицията в центъра на гръцката столица през 2014 г. Пола Рупа пък беше задържана през януари тази година, заедно с двама други революционери от организацията, след като по-рано беше организирала опита за бягството на Мазиотис от затвора, отвличайки хеликоптер.

Гнилата система и липсата на съпротива са причината за разложението на обществото

Министърът на СИРИЗА Контонис твърди, че правителственият успех е в това, че хората вече не ядат от боклука. Всъщност хората все още ядат от боклука, но вече не ги показват по телевизията. Ето защо, за всички партии и медии е универсален политически приоритет да се подкрепя “историята на успеха“ на меморандума.
Единственият успех на правителството е в социалната пасивност и поражението на борбите. Тъй като основната предпоставка за налагането на тази престъпна политика в страната, която поставя милиони хора на ръба, която вече уби хиляди хора, е била и е политическото нормализиране и липсата на силна социална реакция. Защото колкото по-малка е съпротивата на обществото, толкова по-безмилостна става системата.
Социалните реакции на меморандумите по някакъв начин изпаднаха в застой, тъй като режимът беше решен да наложи меморандумите, поемайки всички политически последствия. Причината, поради която тези меморандуми са налагани, обаче е липсата на широко и мощно революционно движение, което би могло да бъде пречка пред политиката на социална евтаназия. Едва когато съпротивата бе разгромена, СИРИЗА излезе напред, за да дойде на власт.
Днес социалната база е изгнила, а икономическите и политическите владетели на страната са осигурили богатството си в данъчни убежища и в чуждестранни банки. Последните разкрития на “Райските документи“ (“Paradise Papers“) само ни припомнят това, което всеки знае – че икономическият елит и техните политически помощници не са засегнати от никаква криза и техните колани никой не затяга. По един “правен и морален“ начин те ще продължават да се обогатяват, докато милиони хора умират от глад и бедност.
Днес социалната база е изгнила, защото тази изгнила система убива, за да оцелее. Защото тя убива социалната солидарност и взаимопомощ и ги превръща в престъпление. Войната на всички срещу всички е в основата на капитализма и икономическата свобода на богатите да правят каквото искат с подкрепата на правителствата. Това е основата на абсолютната конкуренция, която доминира планетата.
Собствените им творения – престъпленията сред социалните групи – днес са проблем номер едно за политиците. “Ред и сигурност“ е обичайният лозунг на политическите елити да се справят драстично с тези явления, които самият режим поражда. От друга страна, големите престъпници, истинските терористи и бандитите, които съставляват икономическата и политическата власт, остават имунизирани. Обществото се свива и се отдава на канибализъм, тъй като няма политически изход от социалните условия, които самият режим оформя, генерирайки бедност и нужда, маргинализация и отчаяние. Режимът дави младежите с наркотици и разяжда социалната солидарност между тях. Това създава условия за самоизяждащо се общество. Това е престъплението.
Затворите вече са пълни и все повече хора ще преминават през вратите им, тъй като политическите и икономическите условия за увеличаване на всички форми на престъпност съществуват и ще продължат да съществуват. Към затворите в момента е насочен и тоталитаризмът, насърчаван от правителството чрез новия наказателен кодекс, който се стреми да превърне затворите в “крематориуми“ за хиляди затворници.

“Революционна борба“ е целта

Сегашната система на парламентарно представителство, особено в наше време, с дискредитиран парламент, който според проучване на Евробарометър се ползва с доверието само на 13% от населението в страната, сегашната политическа система, която сега е просто марионетка на могъщите в света – тя е враг на истинската демокрация.
Истинската демокрация, политическата свобода и икономическото равенство са неделими ценности. И безспорна ценност е социалната солидарност. Всички тези ценности убиват съществуващата икономическа и политическа система. И това са ценностите, за които се бори “Революционна борба“ и заради тези ценности ние сме в затвора.
Още преди нашия арест репресивните органи чрез медиите формираха представата за нас като централни фигури и “Революционна борба“ като организация-чадър за всяка въоръжена съпротива в страната. Бяха определили възнаграждение от 1 милион евро за нас.
Арестът на Никос Мазиотис (член на “Революционна борба“) през юли 2014 г. беше представен от тогавашния министър на обществения ред като важна крачка към безпрепятственото изпълнение на меморандумите и спасяването на системата. Специално за Никос Мазиотис “откриха“ затвора тип “С“ (нов тип изключително строго охраняван затвор) и той беше първият политически затворник, затворен там.
Знаем, че представляваме политическа заплаха за режима, въпреки че сме в затвора. Знаем, че все още сме на върха на дневния ред на правителството за атака срещу политическите му противници. Това беше изрично заявено от Ципрас в парламента, той спомена два пъти името на Пола Рупа по време на речта за успехите на репресивната политика на правителството му, като обърна специално внимание на нейния арест. Всички чуха, че това бе единственото име, споменато в парламента във връзка с арестите.
Те изрично заявяват това в обширните си доклади, споменават Пола Рупа и нашата политическа история в медиите, които ни представят като централна фигура във всяко въоръжено действие.
Ясно е, че докато репресивните органи упорито се опитват да представят чрез медиите “Революционна борба“ като организация-чадър за редица грабежи, извършвани в цяла Гърция, в същото време те продължават да разглеждат “Революционна борба“ и нас лично като център на въоръжените действия срещу режима в страната.
Това е стратегически важна политика за държавата, правителството и медиите, която произтича от приоритизирането на нашия случай, от революционната борба и от нашия политически избор. Защото, докато сме в затвора, войната им срещу нас не спира и правителството демонстрира политическите си намерения срещу нас, които отдавна са лични.
Многократно правим изявления и всеки знае, че стоим твърдо зад това, което говорим и правим. Заставаме твърдо зад политическите действия на “Революционна борба“ – организацията, на която сме членове. Въпреки това, за действия, които не са свързани с нас и с “Революционна борба“ – нещо, което репресивните органи знаят много добре, – ние няма как да поемем отговорност. Всеки поема отговорностите си в своята област на политическо действие.
Знаем обаче, че изборът на държавата да ни постави в центъра на всяка въоръжена дейност е от стратегическо значение. Тази политика се доближава до основната цел на държавата – да ни въдвори в специален режим в затворите. Новият режим се подготвя чрез новия Наказателен кодекс, който възстановява затворите тип “В“ със специален приоритет.
Новият Наказателен кодекс и заплахата от условията за задържане, които той налага, са причина за борба за всички затворници и това е достатъчно за издигането на искане за оттегляне на всички споменати в текста членове, които за нас са оръжия за отмъщение и наказание срещу хиляди затворници.
Ние вече заявихме, че няма да позволим новите затвори тип “В“ и режимите за унищожаване на затворниците да бъдат прокарани!

Днес, събота, 11 ноември, започваме гладна стачка със следните искания:

Да се оттеглят от разпоредбата на чл. 11, ал. 6 Е и параграф 4 относно задържането в полицейските участъци. Отмяна на затворническия режим тип “B“. Незабавно освобождение на Никос Мазиотис от изолацията, в която той се държи с решение на министерството от миналия юли.
Въвеждане на корекция за облекчаване на часовете за посетители въз основа на честотата на посещенията на затворника.
Организиране на специално помещение, където родителите да могат да се срещнат със своите деца (няма такова място в затвора в “Коридалос“, където са задържани повечето членове на организацията).
В нашия случай посещенията на детето ни се извършват веднъж месечно поради разстоянието, а времето от един час, което се налага, е подигравка с детето. Така или иначе, право на други посещения изобщо не получаваме. Всеки в затвора знае това състояние, а честотата на посещенията е записана в книгите на затвора. Въпреки това, прокурорът на затвора отказва да удължи времето за среща с детето ни.
За да постигнем минимума, който отговаря на нуждите на детето ни да общува с нас, поради невъзможността да ни посещава често, ние искаме:
– Посещение с детето ни поне 3 часа.
– Посещение между нас 2 часа.
– Подобни случаи са предвидени в разпоредбите и следва да се удължат до минимално време за срещи на родителите със своите деца.
– По време на гладната стачка да се проведе телефонен разговор с детето ни и нашите адвокати.

От самото начало заявяваме, че няма да приемем да ни бъде даван серум, когато бъдем хоспитализирани. По време на стачката ще приемаме само вода и не си помисляйте за насилствено вливане на хранителни вещества в телата ни.

Пола Рупа, Никос Мазиотис
членове на “Революционна борба“


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *