Речник на подменени понятия

(тема с продължение)

Централизъм, Федерализъм
Централизъм е един команден център и подчинена периферия. Дори в модерните корпорации, уж децентрализирани, с предоставена свобода на инициативата на филиалите, най-важното от централизма остава – дял от печалбата отива към центъра, който с това е по-силен от всички уж „автономни“ подразделения на компанията и може всеки момент да реши съдбата им против тяхната воля.

Федерализъм означава ефективна, непресторена децентрализация. Броят центрове за вземане на решение клони към броя елементи, които съставляват цялата система.

Централизираната система, при повреда или унищожаване на ръководния център, блокира и ако веднага не се включи заместникът на центъра, се разпада цялата.
Федералистичната система е гъвкава и е способна „да мисли“ с кой да е свой елемент, да му прехвърля (доверява) лидерска роля за решаване на определена задача, да тества някакво решение, да ръководи съпротива срещу външна заплаха. Такава система не може да бъде „обезглавена“, докато не бъде унищожена цялата. Федерализмът е способен да концентрира усилия и ресурси и веднага след това да преминава към обичайния си икономичен режим. В истински, не само по название (използвано за описание на държави) федерализъм никое решение не се взема в ущърб на народа, страната не може бъде вкарана в авантюра или да се превърне в агресор.
Така, както личностите в един доброволен колектив са равни и свободни, колективите в една федерация имат същото равенство и свобода. Колективът е федерация на личности, а федерацията – колектив от колективи.
Федеративното устройство е оптимално благоприятна среда за функциониране на ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ (тоест анархията).

(следва)


print

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *