Прогнозите ми за края на капитала и държавността

печат

СЕ ОКАЗАХА ПРЕКАЛЕНО УДЪЛЖЕНИ

(продължава от миналия брой)

Ние живеем във времена, за които по-рано пишеха само в книгите, даже ако все още не сме го разбрали.

Екзоскелети вече осигуряват невероятна сила и позволяват дори на хора с увреждания да изминават десетки километри с товар.

3D-принтери печатат скорострелни оръжия и са в състояние да превърнат дома във фабрика, която може да създаде всичко – това променя напълно нашето разбиране за производството, за труда и много други неща.

Напълно автоматизираното производство с помощта на умни машини отдавна е ежедневие в множество области. Безпилотни летящи роботи превръщат военните операции в компютърни игри. Роботи разкриват нови перспективи пред нас, като имитират поведението на птици, насекоми и хора. Домашните андроиди набират почитатели.

Това не са сюжети от времената на бума на фантастиката – това са заглавия от днешните новини. Бъдещето вече е тук с най-новите технологии и роботиката – един нов свят се ражда тук и сега.

Ако умножим следващите примери по един милион, ще добием представа за бъдещето едва след 20 години. Книгите, статиите, специализираните списания, видеоматериалите в интернет са в такива количества в света, че не биха се побрали в десет библиотеки като „Народната“.

Следват някои от първите лястовици на РР и идващата по петите ѝ Социална революция.

*   *   *

Специалисти от университета Хаселт в Белгия са създали компютърен 3D-модел на протеза за долна челюст и са я „отпечатали“ с помощта на лазер слой по слой от титанов прах. След това са я покрили с биосъвместим керамичен материал и са я присадили на 83-годишната си пациентка, която преди операцията не е могла да се храни, да говори и дори да диша нормално. Всичко е завършило добре с възстановяване на жизнено важните функции.

Специалистите предполагат, че тази технология ще позволи да се създават точни копия на „резервни части“ на различни човешки кости. Следващата задача пред биолозите е „печат“ с 3D-принтери на точни копия на меките органи.

*   *   *

Учени от Саутхемптънския университет във Великобритания са пуснали във въздуха първия в света безпилотен летателен апарат, „отпечатан“ на 3D-принтер. Той се е задържал в небето 10 минути. За създаването му са били изразходвани 5000 лири стерлинги.

First-3-D-Printed-Jaw-Transplant-2_fmtНай-напред е бил разработен 3D-модел на обекта, след което той е бил „нарязан“ на стотици слоеве, които са били възпроизведени от пластмаса или метал с помощта на ултравиолетов лазер. Поради „тънкия“ бюджет, изследователите оборудвали апарата с електродвигатели и са го лишили от шаси (поради което е бил „изстрелван“ с катапулт).

Апаратът е създаден за една седмица – два дни за разработката на частите на апарата и пет за отпечатването им. Ръководителите на проекта Анди Кин и Джим Скенлан подчертават, че 3D-принтерите обезсмислят серийното производство. За всеки отделен случай – опрашване на селскостопански култури, разузнаване или снимане с инфрачервени лъчи – може да се отпечатва различен апарат. Модификацията на модела чрез автоматизираното проектиране отнема броени минути.

*   *   *

Инженерът програмист Уил Горман прави сериозна крачка към осъществяването на идеята за самовъзпроизвеждащи се машини в създадения от него робот MakerLegoBot, който може да проектира триизмерни модели на миниатюрни обекти като къщички и да ги сглобява от блокчета на конструктор Lego, също създадени от него. Теоретически, след известни модификации, роботът ще може да възпроизвежда и сам себе си. Той е демонстриран на изложбата Lego World през 2010 г. в Холандия. Напоследък се появяват все повече 3D-принтери и самовъзпроизвеждащи се машини от рода на MakerLegoBot.

Системата, подаваща „строителен материал“ за робота MakerLegoBot е висока около 75 cm и може да побере до 35 „тухлички“ от всеки тип. Когато запасите привършат, зареждането засега се извършва ръчно. Строителният модел се изработва с компютърен софтуер за конструиране, след което се преобразува в набор от инструкции, които се предават на робота, свързан с компютър чрез USB-кабел. Машината извлича тухличката от системата за подаване, пренася я и я „нащраква“ на съответното място в конструкцията. Всеки желаещ може да вземе участие в усъвършенстването на робота, тъй като в своя сайт Горман предоставя за свободно използване пълните инструкции за създаването му от 2400 кубчета на конструктора Lego.

*   *   *

makerlegobot1_fmtДействащите вулкани са красива, но не винаги безопасна гледка, особено при изригванията им. Наблюдението на огнедишащите планини е сложен процес, който не всякога дава необходимите сведения навреме. В Япония създават ескадрили от роботи, способни да следят вулканите от въздуха.

Кейджи Нагатани, професор в Токийския университет, през последните пет години се занимава с осъществяването на идея за такава роботизирана система. Неотдавна неговият безпилотен робот, с помощта на „сухопътни“ роботи, провежда експериментални изследвания във вулканичната планина Асама с вземане на проби от кратерите.

Временен спад в употребата на японски роботи

През първото тримесечие на 2009 г. обемът на търговията с роботи за промишлеността в Япония намалява с 59 процента. Причината за намалялото им предлагане е в по-малката нужда от машини в японската промишленост, която преживява един от най-тежките спадове в най-новата си история.

Япония е лидер в производството и използването на роботизирана техника за промишлеността в света. През 2005 г. в страната са работили 370 000 робота. Тогава това са 40% от всички роботи в света – по 32 на всеки 1000 служители в заводите.

От началото на икономическата криза японската промишленост се е свила с 40%, а намаляването на броя на роботите е приоритет пред съкращаването на служители в страната. Япония държи около 70 процента от световния пазар на промишлени роботи. Всяка година продажбата им в страната носи приходи от 700 млрд. йени (около 7 млрд. долара). Предвижда се за 10-15 години тези цифри да нараснат десетократно. Във връзка с това в Токио ще използват допълнителни – включително финансови – стимули, за да подтикнат предприятията и научните институти да отделят повече внимание на създаването на роботи, които ще помагат в грижите за болните и възрастни хора.

exii-hackberry-open-sourced-3d-printed-bionic-hand6_fmtПрез 2025 година там масово ще бъдат използвани роботи-медицински сестри. МИТИ (Министерството на икономиката, търговията и индустрията) ще окаже сериозна подкрепа на производителите и създателите на роботи-медицински сестри, за да може те да бъдат използвани масово още пред 2025 г.

Един от главните проблеми на Япония е непрекъснатото застаряване на населението. Едновременно с това расте натоварването на медицинските заведения, които и без това страдат от недостиг на кадри. Армията от роботи от една страна ще намали липсата на квалифициран персонал, а от друга ще гарантира качествено медицинско и битово обслужване на болните и възрастните хора. •

(следва)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.