Ресторант с работническо самоуправление в Солун

печат
Солун
Солун, Гърция

От 7 юни ресторант Бартелоника в центъра на Солун работи на принципа на самоорганизацията, управляван от своите работници. В неделя ресторантът не работи, но кухнята му се прехвърля в Антирасисткия фестивал, където работниците сервират и готвят на посетителите.

В своето открито писмо работещите в Бартелоника пишат:

Срещу затварянето на ресторант Бартелоника

Да подкрепим самоуправлението на ресторанта от неговите работници

От понеделник, 7 юни, ние, работниците в ресторант Бартелоника управляваме сами ресторанта и затова се обръщаме за помощ и подкрепа към всички работници в Солун.

Преди две седмици собствениците на ресторанта обявиха, че заведението не върви и ще бъде затворено за трите летни месеца. Освен това не било сигурно дали ще отвори отново през септември и колко от нас ще имат работа и при какви условия. Те ни съобщиха и че всички работници в ресторанта ще бъдат незабавно уволнени, а обезщетенията за уволнение ще започнат да се изплащат през октомври и то, разбира се, ако имали пари за това.

Като работници в системата на общественото хранене знаем много добре, че едно уволнение в днешните условия на дълбока икономическа криза и груби антиработнически посегателства означава, че оставаме на улицата. Затова решихме като работници в ресторанта да не наведем глави и да вземем нещата в ръцете си. Настояхме и постигнахме ръководството на ресторанта да плати някои от разноските по заведението и нашите осигуровки и сега сме поели управлението на ресторанта за идните два месеца (юни и юли), като през август постигнахме да си вземем нормалния отпуск.

Като работници в ресторант Бартелоника сме решени да не допуснем ресторантът, в който работим, да бъде затворен, но и да не допуснем нито един ресторант да бъде затворен и наш колега да бъде уволнен. Затова сме солидарни със справедливата борба на нашите колеги в ресторант Банкет.

Ресторант Бартелоника ще бъде под наш контрол, решенията ще се взимат на нашето общо събрание с мнозинство и ще се спазват от всички нас. Каквото остане от печалбата след разходите, ще се разпределя поравно между всички колеги. Всички колеги ще работим еднакво дълго на същите работни места като досега.

Също така решихме да направим 30% отстъпка за всички клиенти на ресторанта.

Призоваваме всички работници, младежи и жители на Солун активно да подкрепят нашите усилия да управляваме ресторанта, за да съхраним работните си места и да не бъдем хвърлени на безработицата и мизерията.

Работниците от ресторант Бартелоника

libcom.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *