Руски другари в беда!

печат

06653b8c77349f9fafccf3994eb86730През януари тази година в Ростовска област, Русия, полицията задържа двама анархисти – Игор Кулагин и Елизавета Цветкова. Елизавета скоро е освободена, но Игор буквално изчезва в търбуха на полицейското ведомство, като досега не се знае със сигурност къде се намира. Родителите му са наплашени и отказват всякакъв контакт, не приемат дори помощи, събрани от анархическите организации в Петербург, Москва, групите от Украйна и Европа.

Елизавета е на 30, завършила филология, но работи в авиационен завод в град Таганрог.

Игор е на около 23, студент в областния център Ростов на Дон.

Жандармите на путиновата сатрапия обвиняват другарите ни, че през ноември 2014 г. са съставили или разпечатали от интернет листовки с призиви, които „подбуждат омраза и тласкат към враждебни действия срещу държавни служители от администрацията и полицията“, след което ги разлепили на обществени места, което било „особено дръзко заради предстоящия професионален празник на полицейските служители на 10 ноември“.

Листовките всъщност са били срещу произвола на чиновниците и тормоза над граждани от страна на полицаите. Преди това Елизавета е организирала акции срещу поскъпването на тока и други комунални услуги.

Прокуратурата е предала делото в градския съд на Таганрог с обвинения за провокиране на вражда срещу социалната група „полицейски служители“ с искане за 5-годишна ефективна присъда.

Очевидно българската полиция гледа към руската, щом също говори за себе си като за „социална група“, която „се бори“ за „социалните си права“, а не е репресивна институция с незаслужени привилегии.

Отпаднали са обвиненията за „шпионаж в полза на Украйна“ и „националистическа пропаганда“, каквито са се опитвали да вменят на Елизавета усърдните следователи. Делото веднъж вече пропадна през септември, когато съдът го върна обратно на следствието заради множество процедурни нарушения, пропуски и несъответствия.

Междувременно Елизавета Цветкова официално е вписана във Федералния регистър на терористи и екстремисти.

Прокурорската пресслужба на Ростовска област не дава никаква информация за Игор Кулагин, когото водят по самостоятелно дело. Налице са тревожни признаци, че Игор е смазан психически, а възможно и физически в незнайния следствен арест на областта или извън нея.

Макар че петербургските другари са успели да наемат адвокат за Елизавета, харчовете продължават, руската съдебна система, както и българската, е скъпо неудоволствие. Затова, който може, нека помогне със средства по сметката: Сбербанк России 63900252 9007854038 Цветкова Лилия Георгиевна, на името на майката на Елизавета, понеже на нея самата са блокирани всички сметки. •

Дръжте се, другари!

СМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.